Αρχική ΤΕΠΑΚ Αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί για σμίκρυνση και εξαφάνιση του ΤΕΠΑΚ, πρωτοστάτης ο πρύτανης...

Αποκαλύπτονται οι σχεδιασμοί για σμίκρυνση και εξαφάνιση του ΤΕΠΑΚ, πρωτοστάτης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και όλη η Λευκωσία

Τον χορό φαίνεται να άνοιξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), προσεγγίζοντας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΑΠΚΥ) που ως γνωστόν εξειδικεύεται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στην πορεία, ενεπλάκη στον διάλογο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (ΤΕΠΑΚ), καθώς με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τις Αρχές των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο δρόμος μέχρι την επίτευξη τελικών συμφωνιών μάλλον θα είναι μακρύς, αφού από μια πρώτη επικοινωνία με τους επικεφαλής των τριών Πανεπιστημίων, δείχνει πως ο καθένας ακολουθεί διαφορετικό μονοπάτι. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτη η εξέλιξη, ότι για πρώτη φορά τίθενται επίσημα στη σφαίρα της δημόσιας διαβούλευσης, τα όσα για χρόνια συζητούνταν πίσω από κλειστές πόρτες ή στους διαδρόμους.

Υπέρ της ενοποίησης, τάσσεται χωρίς περιστροφές ο πρύτανης του ΠΚ, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι αυτή είναι η νέα τάση που ακολουθείται στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.

Όσον αφορά στη θέση του ΤΕΠΑΚ, ο πρόεδρος του, Ανδρέας Αναγιωτός, πρόταξε τον όρο «συνεργασία» απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Όπως είπε, το ΤΕΠΑΚ «συμμετέχει σε συζήτηση με εισήγηση του Υπ. Παιδεία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το μελλοντικό ρόλο του ΑΠΚΥ και τις συνεργασίες του με τα άλλα δύο καταικά πανεπιστήμια.» εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση του μέλλοντος και σε αυτό το πλαίσιο «οι συνεργασίες με το ΑΠΚΥ θα αποτελέσουν τη βάση της στρατηγικής μας στον τομέα αυτό».

Υπέδειξε πως οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΠΑΚ «δε συζητούν ενοποίηση των τριών πανεπιστημίων ή απορρόφηση του ΑΠΚΥ από το ΠΚ, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά». Είπε τέλος, ότι στόχος είναι να ανακοινωθεί σύντομα θεσμοθετημένη συνεργασία με το ΑΠΚΥ και το ΠΚ και νέα από κοινού εξ αποστάσεως προγράμματα, τα οποία θα αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών, θα φέρουν έσοδα στα πανεπιστήμια και θα βελτιώσουν τη διεθνή τους κατάταξη.

«Επικίνδυνο όραμα», λένε οι Ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

«Δε θα ανεχθούμε το εταιρικό όραμα πανεπιστημιακής διακυβέρνησης που προτάσσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κύπρου και πολιτικοί κύκλοι, αλλά καταδικάστηκε από σχεδόν σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΚ, να αποτελέσει και πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού για το ΤΕΠΑΚ», αναφέρει η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ.Η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού, σε επιστολή προς τα μέλη της, αναφέρεται στις συναντήσεις που έγιναν και υποστηρίζει ότι αντικείμενό τους ήταν «η ενοποίηση των τριών κρατικών πανεπιστημίων κάτω από ένα ομόσπονδο πανεπιστήμιο το οποίο θα διοικείται από κοινό συμβούλιο».

Η ΣΑΠ καταδικάζει έντονα κάθε ενέργεια που, όπως αναφέρει, «μπορεί να οδηγήσει στην υποβάθμιση της αυτονομίας του ΤΕΠΑΚ, σε υπαγωγή του σε διοικητικές δομές υπό την ηγεσία παραγόντων που η ίδια έχει καταδικάσει πάμπολλες φορές για το επικίνδυνο όραμά τους για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και εν τέλει, στη συγχώνευση και μαρασμό των ακμάζουσων σχολών του».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Υ.Γ. Το κείμενο είναι από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ κι΄ο τίτλος δικός μας. Τα όσα αναφέρονται πιο πάνω απλά είναι όσα εδώ και μήνες λέμε και γράφουμε. Μετά τον πακτωλό εκατομμυρίων που το κράτος έδωσε στο ΠΚ τώρα φαίνεται να παιρνάμε στην επόμενη φάση. Δυστυχώς….