Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού: Μέτρα επιτήρησης και πρόληψης της ρύπανσης της θάλασσας

Δήμος Λεμεσού: Μέτρα επιτήρησης και πρόληψης της ρύπανσης της θάλασσας

Ο Δήμος Λεμεσού μετά από συντονισμένες ενέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενημερώνει τους δημότες του ότι:

 Η συλλογή και μεταφορά των λυμάτων από τα πλοία γίνεται πλέον από  αδειοδοτημένη εταιρεία, η οποία από τις 12 Ιουνίου 2017 είναι καταχωρημένη στα μητρώα του Τμήματος Περιβάλλοντος και πλέον εφαρμόζει όλες της προβλεπόμενες διαδικασίες παραλαβής και μεταφοράς των λυμάτων από τα πλοία και  υπόκειται σε αυστηρότερους εποπτικούς ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα λύματα μετά την περισυλλογή τους θα μεταφέρονται σε κατάλληλες δεξαμενές που βρίσκονται υπό ανέγερση στο νέο λιμάνι από την Αρχή Λιμένων Κύπρου.  Αφού διενεργούνται  οι σχετικοί έλεγχοι θα διοχετεύονται στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα του ΣΑΛΑ.

Αναφέρεται επίσης ότι προκειμένου να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός έλεγχος, καθημερινά, από τις 6.00 πμ και μετά   γίνεται εποπτεία και καθαρισμός της θάλασσας από σκάφη του Δήμου Λεμεσού, του Τμήματος Αλιείας και της Λιμενικής Αστυνομίας και όπου εντοπίζονται περιστατικά ρύπανσης θα  ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς για κατάλληλο χειρισμό.

Επιπρόσθετα  το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας  θα συνεχίσει τους έκτακτους επί τόπου ελέγχους στα πλοία του αγκυροβολίου  καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο για εξακρίβωση της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι έχει συσταθεί ομάδα άμεσης δράσης από άτομα του Δήμου Λεμεσού όπου σε περιπτώσεις εντοπισμού συμβάντων ρύπανσης θα προχωρούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για απάμβλυνση του προβλήματος  και άμεσα θα λαμβάνονται δείγματα θαλάσσιου νερού τα οποία θα στέλνονται σε εξειδικευμένο χημείο για περαιτέρω έλεγχο και συμπεράσματα.

Παρακαλείται το κοινό για θέματα που αφορούν τη ρύπανση της θάλασσας να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25 884 590 (τηλέφωνο 24ωρου βάσης)