Αρχική Τεχνολογία Δημιουργία Αστεροσκοπείου και Αστεροσχολείου στο Τρόοδος

Δημιουργία Αστεροσκοπείου και Αστεροσχολείου στο Τρόοδος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ομάδα εργασίας για τη δημιουργία αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους. 

Μετά από τη συνάντηση, η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους κα Κλέλια Βασιλείου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε κατ’ αρχήν πανευτυχείς, αλλά μετρημένοι στα λόγια μας και στις κινήσεις μας. Τώρα ξεκινά το δύσκολο κομμάτι του θέματος του Αστεροσκοπείου». 

Πρόσθεσε ότι στην ομάδα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, το Τμήμα Δασών, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Συμβούλιο Αγριδιών – περιοχή, όπου και θα γίνει το Αστεροσκοπείο Τροόδους – καθώς και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο αναλαμβάνει το θέμα ψηφιακών εφαρμογών και τα τεχνολογικά θέματα που αφορούν στη δημιουργία του έργου. 

«Ήδη διεξάγονται οι τελικές συζητήσεις για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», είπε.

Ερωτηθείσα πόσο θα κοστίσει η δημιουργία του έργου, η κα Βασιλείου είπε ότι «το έργο στην ολότητά του είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο, όπως έχει βγει η έγκριση. Από το 1,6 εκατομμύρια περίπου οι 800 χιλιάδες διατίθενται για το κτήριο».

Πρόσθεσε ότι το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για τον εξοπλισμό, για τα μονοπάτια που θα γίνουν, για τις πύλες του Τροόδους αλλά και για τη γενική βελτίωση της δασικής περιοχής, ώστε «να μπορέσει να εξυπηρετήσει και το Αστεροσκοπείο. Έχουμε μια πολύ καλή και αξιόλογη πρόταση, την οποία θα παραδώσουμε τελικά σε διάστημα τριών χρόνων».

Κληθείσα να πει πότε θα προκηρυχθούν οι σχετικές προσφορές είπε ότι «τώρα είμαστε σε διαδικασία κατά την οποία συντάσσουμε τους όρους διαγωνισμούς για την πρόσληψη του αρχιτέκτονα, για την υλοποίηση του σχεδίου. Έχει γίνει ήδη ένας βασικός σχεδιασμός, η πολεοδομική άδεια έχει ήδη εκδοθεί. Μένει να εκδοθεί η άδεια οικοδομής».

Από πλευράς του ο Διευθυντής του Αστεροσχολείου κ. Γιώργος Τζίβας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του Αστεροσχολείου σε ιδιωτικό σχολείο στη Λευκωσία, σύμφωνα με την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας φέτος τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς είπε ότι το Αστεροσχολείο θα λειτουργεί στο ιδιωτικό σχολείο μέχρι να ετοιμαστεί το οίκημα που θα το στεγάζει. 

(ΓΤΠ)