Κατ΄αρχάς το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι η πλήρης πεζοδρόμηση όλου του κέντρου της πόλης μας με ακτίνα από την οδό Γλάδστωνος μέχρι και τον παραλιακό. Αυτό είναι το απαραίτητο.
Για να διατηρηθεί τώρα ζωντανό το εμπορικό κέντρο και το κέντρο γενικότερα της Λεμεσού αλλά και για να έχει περαιτέρω ανάπτυξη θα πρέπει όλες οι αρχές της πόλης να κινηθούν πάνω σε δυο άξονες.
Ο πρώτος είναι η άμεση αύξηση του φοιτητόκοσμου με την αύξηση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και αν είναι δυνατόν την λειτουργία και ιδιωτικού πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης.
Γνωρίζω ότι κάποιοι μαγαζάτορες, ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής κλπ, απαξιώνουν τους φοιτητές γιατί τάχατες δεν κάνουν μεγάλους λογαριασμούς. Κούνια που τους κούναγε και μάλλον ζουν σε άλλο πλανήτη.
Άλλωστε οι “υποανάπτυκτοι” κατ΄εμάς Εγγλέζοι το κατάλαβαν εδώ και καιρό. Έχουν τοποθετήσει σε κάθε τους πόλη δυο τουλάχιστον πανεπιστήμια και το κέντρο των πόλεων αυτών ζει με τους φοιτητές.
Και μάλιστα κάποιες από τις πόλεις αυτές, τις Εγγλέζικες πόλεις, ζουν και στηρίζουν αρκετά στην οικονομία τους με τα λεφτά των δικών μας των Κυπρίων φοιτητών.
Ο δεύτερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθεί η Λεμεσός ο άξονας του τουρισμού. Επιτέλους οι αρμόδιοι της πόλης θα πρέπει να καταλάβουν την σημασία του τουρισμού και να προωθήσουν το εμπορικό κέντρο τουριστικά.
Και δεν εννοώ αυτές τις κουβέντες που λένε κάποιο για να παιρνά τάχατες το λεωφορείο νούμερο 30 μπροστά από το παντοπωλείο και την Ανεξαρτησίας, πρόσφατα ακούσαμε ότι πρέπει να παιρνά και από την οδό Αγκύρας.
Σκέψεις και απόψεις του Μεσαίωνα αυτές και που δείχνουν ότι πραγματικά κάποιοι στην πόλη μας δεν έχουν ιδέα πως φέρνεις τους τουρίστες σε ένα εμπορικό κέντρο μιας πόλης σαν την Λεμεσό.
Να δουλέψουν επισταμένα και οργανωμένα στην προσέλευση κρουαζιεροπλοίων και δεν μιλώ για ένα ή δυο κάθε μήνα. Μιλώ για ένα ή και δυο καθημερινά όπως έκαναν και κάνουν υποδιέστερες πόλεις από τη Λεμεσό.
Πέραν τούτου να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τουριστικούς περιπάτους σε όλη την έκταση του εμπορικού κέντρου κι΄αυτό σίγουρα δεν θα επιτευχθεί αν το μοναδικό αξιοθέατο του κέντρου θα είναι τα στυλλούθκια στα πεζοδρόμια.
Εν κατακλείδι το εμπορικό κέντρο της πόλης της Λεμεσού θα μπορούσε να γίνει το “κάτι άλλο” αν είχαμε πεζοδρόμηση, αν επενδύαμε στην αύξηση των φοιτητών και αν οργανωνόμασταν για την προσέλκυση τουριστών.
Προς το παρών τίποτα από αυτά δεν κάνουμε και δεν βλέπω την πρόθεση και το θάρρος για να το κάνουμε. Δυστυχώς…
ο ΛΕΜΕΣ ιος …