Αρχική ΤΕΠΑΚ Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ διεξάγει ηλεκτρονική έρευνα ικανοποίησης χρηστών και αξιολόγησης της...

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ διεξάγει ηλεκτρονική έρευνα ικανοποίησης χρηστών και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών της

Η Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΤΠ) διεξάγει ηλεκτρονική έρευνα ικανοποίησης χρηστών και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών της, η οποία θα διαρκέσει από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 22 Απριλίου 2016.

Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καλούνται να απαντήσουν το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο LibQUAL+®https://www.libqual.org/survey/RWSLDZ42LEM86X8H5GCQ της Ένωσης Ερευνητικών Βιβλιοθηκών (Association of Research Libraries ) το οποίο χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 1000 βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη προκειμένου να αξιολογήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης ενώ η γνώμη σας θα μας βοηθήσει να τις προσαρμόσουμε καλύτερα στις ανάγκες σας.

H συμπλήρωση του ερωτηματολογίου υπολογίζεται γύρω στα 10 λεπτά, ενώ ταυτόχρονα σας δίνεται η ευκαιρία να κερδίσετε αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα και άλλα δώρα αξίας μετά από κλήρωση.

www.facebook.com/libcut

Τι είναι το LibQUAL+®;

Το LibQUAL+ αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο οι βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν για να ζητήσουν και να κατανοήσουν τη γνώμη των χρηστών προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Το LibQUAL+  προσφέρεται από την Ένωση των Ερευνητικών Βιβλιοθηκών Association of Research Libraries (ARL). Το ερωτηματολόγιο βοηθά τις βιβλιοθήκες να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, να αλλάξουν την οργανωτική τους κουλτούρα, και να υιοθετήσουν πρακτικές μάρκετινγκ.

Στόχοι του LibQUAL+ είναι:

  • να προωθήσει στις βιβλιοθήκες την κουλτούρα αριστείας στην παροχή υπηρεσιών προς το κοινό τους
  • να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα των υπηρεσιών  έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι χρήστες
  • να ερμηνεύσει τα σχόλια των χρηστών
  • να δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης με άλλες παρόμοιες βιβλιοθήκες
  • να εντοπίσει τις καλές πρακτικές
  • να αυξήσει τις δεξιότητες του προσωπικού των βιβλιοθηκών στη δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων.

Περισσότερες από 1.200 βιβλιοθήκες  έχουν συμμετάσχει στο LibQUAL+, συμπεριλαμβανομένων κολεγιακών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών καθώς επίσης δημόσιες βιβλιοθήκες. Το LibQUAL+ έχει επεκταθεί διεθνώς από οργανισμούς σε Αφρική, Ασία, Αυστραλία και Ευρώπη.

 

Πώς το LibQUAL+ εξυπηρετεί τους χρήστες της Βιβλιοθήκης;

To LibQUAL+ παρέχει στους χρήστες την ευκαιρία να εκφραστούν σχετικά με τις υπηρεσίες που χρειάζονται βελτίωση, προκειμένου η Βιβλιοθήκη να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες τους. Επιπλέον μέσα από τα δεδομένα που συλλέγει, η Βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα σύγκρισης της με άλλες ομότιμες βιβλιοθήκες ώστε να αναπτύξει υπηρεσίες που να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες των χρηστών.

 

Ποια είναι τα στοιχεία της έρευνας LibQUAL+;

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 22 ερωτήσεις κλειστού τύπου και μια ερώτηση ανοιχτού τύπου. Μέσα από αυτό αξιολογείται το ελάχιστο, το επιθυμητό και το εκτιμώμενο επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών μιας Βιβλιοθήκης. Οι ερωτήσεις καλύπτουν τρεις βασικούς άξονες:

α) Affect of Service, η Βιβλιοθήκη ως Συναισθηματική Σχέση,

β) Library as Place, η Βιβλιοθήκη ως Φυσικός Χώρος και

γ) Information Control, η Βιβλιοθήκη ως Πληροφορία που βοηθάει την Αυτόνομη Έρευνα (Kyrillidou 2005)….