Αρχική Υγεία Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει αρνητικά την υγεία των νεφρών

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει αρνητικά την υγεία των νεφρών

Οι άνθρωποι με δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν κατά 13% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφροπάθεια και 9% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με   αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων του Μέμφις, με επικεφαλής τον καθηγητή Νεφρολογίας Κσάμπα Κοβέσντι, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα κατά μέσο όρο 60 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν δυσκοιλιότητα, μετά από μια δεκαετία, εκείνοι με δυσκοιλιότητα εμφάνισαν αυξημένη πιθανότητα για νεφρικά προβλήματα. Όσο σοβαρότερη ήταν η δυσκοιλιότητα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για χρόνια νεφροπάθεια ή για νεφρική ανεπάρκεια.

Αν και παραμένει ασαφής ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη δυσκοιλιότητα με τις παθήσεις των νεφρών, οι επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανώς έχει να κάνει με αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, που μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή και αυτή, με τη σειρά της, να κάνει ζημιά στους νεφρούς.

Σπεύδουν δε να συμπληρώσουν ότι, η θεραπεία της δυσκοιλιότητας με αλλαγές στον τρόπο ζωής  και με προβιοτικά μπορεί να προστατέψει επίσης την υγεία των νεφρών.

Να σημειωθεί ότι, σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει δυσκοιλιότητα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Η δυσκοιλιότητα έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά είναι η πρώτη φορά που προκύπτει σχέση με τις παθήσεις των νεφρών.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…