Αρχική Τεχνολογία Η Facebook θα χρησιμοποιεί λέιζερ για την παροχή γρήγορου Internet

Η Facebook θα χρησιμοποιεί λέιζερ για την παροχή γρήγορου Internet

Το Connectivity Lab της Facebook σχεδίασε ένα σύστημα λέιζερ το οποίο θα είναι σε θέση να προσφέρει ασύρματο Internet ταχύτητας έως και 2Gbps.

Το εν λόγω project εντάσσεται στην προσπάθεια και τους σχεδιασμούς της Facebook για να προσφέρει γρήγορο και φθηνό Internet σε περιοχές του πλανήτη όπου η πρόσβαση σε αυτό είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Όπως αναφέρει το CNET η τεχνολογία λέιζερ ήδη χρησιμοποιείται σε επίπεδο δικτύων οπτικών ινών, ενώ τα υφιστάμενα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων.

Σε αντίθεση με αυτές τις μεθόδους η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να αποδειχθεί σαφώς ταχύτερη, αν και η κατεύθυνση μίας μικρής δέσμης λέιζερ σε έναν ανιχνευτή που θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Connectivity Lab ονομάστηκε FSO (free-space optical communication) και σε σχετικές αρχικές δοκιμές ήταν σε θέση να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητα 2Gbps χρησιμοποιώντας bandwidth 100 MHz.

Η ομάδα του Facebook δανείστηκε μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ηλιακού φωτός για να επιτύχει τη μετάδοση των δεδομένων τα οποία καταλήγουν σε έναν κατευθυντικό συλλέκτη φωτός κατασκευασμένο από πλαστικό οπτικών ινών «ενισχυμένο» με φθορίζοντα υλικά. Ο εν λόγω συλλέκτης έχει επιφάνεια 126 τετραγωνικών εκατοστών

Ο συλλέκτης απορροφά το μπλε φως και αντίθετα εκπέμπει το πράσινο φως. Το Connectivity Lab σημειώνει την ταχύτητα με την οποία γίνεται αυτή η διαδικασία, σε χρόνο μικρότερο που δεν ξεπερνά τα δύο νανοδευτερόλεπτα.

Η Facebook εργάζεται προς το παρόν για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενώ παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες εμπορικής διάθεσης της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: pestaola.gr…

Προηγούμενο άρθροΤο Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης του ΤΕΠΑΚ διατηρεί το ρόλο του στην εκπαίδευση νέων ερευνητών στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή
Επόμενο άρθροΤο 3ο Limassol Acoustic Festival στην Πλατεία Παντοπωλείου, διαβάστε την συνέντευξη