Αρχική BusinessNews Λεμεσός: Ανάγκη για αύξηση ποιοτικού τουρισμού κατά τη χειμερινή περίοδο

Λεμεσός: Ανάγκη για αύξηση ποιοτικού τουρισμού κατά τη χειμερινή περίοδο

Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για αύξηση του αριθμού των τουριστών τον χειμώνα, καθώς και για διαρκή προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς της Λεμεσού, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές για τη χειμερινή σεζόν.

Ως τουριστικός προορισμός που λειτουργεί ολόχρονα, η Λεμεσός διαθέτει ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανοιχτά στη διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα, ορισμένα καταλύματα επιλέγουν αυτή την περίοδο για να υλοποιήσουν προγράμματα αναβαθμίσεων και ανακαινίσεων, που συμβάλλουν θετικά τόσο στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κύπρου όσο και στις προσπάθειες για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.  

Έπειτα από τη συμμετοχή σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού και παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού αναμένει ότι η φετινή χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για προώθηση της χειμερινής περιόδου. 

«Η Λεμεσός δηλώνει ανοικτή, σε πλήρη λειτουργία και έτοιμη όχι μόνο να υποδεχθεί χειμερινό τουρισμό, αλλά και να διασφαλίσει ταυτόχρονα ότι ο κάθε επισκέπτης θα αναχωρήσει με υπέροχες αξέχαστες εμπειρίες που θα τον ωθήσουν να ενθαρρύνει άλλους ταξιδιώτες να την επισκεφτούν», τονίζει η Διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου.

Σημαντική αύξηση επισκεπτών

Οι βασικότερες τουριστικές αγορές διατηρούν αυξητικές τάσεις, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει 10% άνοδο για το πρώτο εξάμηνο, τη Ρωσία 11% και τη Γερμανία 53%, ενώ παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από τις αγορές του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο της αύξησης του ενδιαφέροντος για χειμερινό τουρισμό, η ΕΤΑΠ Λεμεσού προχωρεί σε οργανωμένες εκστρατείες προβολής και για το κυπριακό κοινό από το φθινόπωρο, με στόχο την προσέλκυση Κύπριων για Σαββατοκύριακα. 

«Όσον αφορά το εξωτερικό, προγραμματίζονται εκπαιδευτικές ημερίδες για τουριστικούς συμβούλους σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία, επαφές μέσω εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και επισκέψεων, καθώς και διαφημιστική εκστρατεία σε συνεργασία με τη Google», επισημαίνει η κ. Στυλιανού Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πως σε συνεννόηση με σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες σε Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία θα φιλοξενηθούν τουριστικοί σύμβουλοι και bloggers για προώθηση των χειμερινών διακοπών στη Λεμεσό. 

Πέραν της εκστρατείας προώθησης, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού προχωρεί σε δημιουργία εφαρμογής για τη διακίνηση και την περιήγηση του επισκέπτη στην πόλη, σε διάθεση τουριστικού χάρτη στην αγγλική και τη ρωσική γλώσσα με όλα τα σημεία αναφοράς στην περιφέρεια Λεμεσού, στην αύξηση των σημείων δωρεάν ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού, σε υποστήριξη αλλά και διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο.

Ανησυχίες για τους μη αδειούχους

Στις ανοδικές τάσεις που καταγράφει ο αριθμός των επισκεπτών στη Λεμεσό, τη διαρκή προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, αλλά και την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών των εμπλεκόμενων φορέων για προώθηση της χώρας ως χειμερινού προορισμού, αναφέρεται η Αντιπρόεδρος Τουρισμού στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΛ, Άνθη Θεοχάρους.

Εντούτοις, την ίδια ώρα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για το φαινόμενο απορρόφησης μεγάλου ποσοστού της αύξησης στις τουριστικές αφίξεις από μη αδειούχα καταλύματα, τα οποία δημιουργούν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την Κύπρο ως ποιοτικό τουριστικό προορισμό: «Ήδη οι ξενοδόχοι προβαίνουν στα απαραίτητα διαβήματα για να προστατέψουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, στις οποίες έχουν εκφραστεί από κοινού ανησυχίες για την έξαρση του φαινομένου». 

Αναμένονται νέα ρεκόρ

Παρόλο που η φετινή σεζόν απετέλεσε ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, με τη Λεμεσό να εξακολουθεί να καταλαμβάνει περί το 10-12% των αφίξεων, ωστόσο, αφενός το ποσοστό αύξησης κατά τους μήνες αιχμής (Ιούλιος-Αύγουστος) είναι χαμηλότερο σε σχέση με την αύξηση που αναμένεται να καταγραφεί για ολόκληρο το 2017, το οποίο υπολογίζεται κοντά στο 15%.

Εξάλλου, όπως εξηγεί η Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΕΒΕΛ, παρά το γεγονός ότι η χειμερινή περίοδος παρουσιάζει αυξήσεις σε ποσοστά, σε πραγματικούς αριθμούς οι τουριστικές αφίξεις παραμένουν χαμηλές.

Όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό, οι προοπτικές διαφαίνονται θετικές, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι η γερμανική αγορά θα διαδραματίσει και πάλι σημαντικό ρόλο, με τους Γερμανούς να συνεχίζουν να επιλέγουν την Κύπρο ως χειμερινό τουριστικό προϊόν. Την ίδια ώρα, αναδυόμενη αγορά για τους χειμερινούς μήνες φαίνεται να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και νοουμένου ότι συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αυξημένη προσβασιμότητα στην Κύπρο και η διενέργεια επιπλέον πτήσεων με την συμβολή των ταξιδιωτικών πρακτόρων, τους επόμενους μήνες οι αφίξεις στα κυπριακά αεροδρόμια αναμένεται να καταγράψουν νέα ρεκόρ.

Πηγή: ΕΒΕ Λεμεσού