Αρχική Πρόταση Λεμεσός: Η βυθισμένη εκκλησία που εμφανίζεται μόνο όταν κατέβει η στάθμη του...

Λεμεσός: Η βυθισμένη εκκλησία που εμφανίζεται μόνο όταν κατέβει η στάθμη του νερού

Η τεχνητή λίμνη Κούρη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου. Στα νερά του φράγματος βρισκόταν κάποτε το χωριό Άλασσα, οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρθηκαν σε νέα τοποθεσία ακριβώς δίπλα από το φράγμα. Το παλιό χωριό βυθίστηκε στη λίμνη.

Σήμερα, εκτός από τα ερείπια της εκκλησίας, δεν υπάρχει κάτι άλλο στην περιοχή που να θυμίζει ότι πριν 3 δεκαετίες υπήρχε εκεί ένα χωριό. Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας ξεπροβάλλει πάνω από το νερό δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Το φράγμα υπερχείλισε για πρώτη φόρα το 2004, 15 χρόνια μετά τη λειτουργία του και έπειτα το 2012 μετά τη μεγάλη ανομβρία του 2008, όπου σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου είχαν στερέψει εντελώς.

Πέρα όμως, από την κρυφή εκκλησία που εμφανίζεται κάποιες φορές τον χρόνο, το βυθισμένο χωριό αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον αρχαιολόγων.

Η ιστορία του χωριού Άλασσα, ξεκινώντας από τον 17ο αι. π.Χ. τράβηξε το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής σκαπάνης, η οποία έφερε στο φως μία σειρά από σπάνια ευρήματα. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ανάκτορο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού όπως επίσης και πολλά ορειχάλκινα αντικείμενα. Επίσης τα ψηφιδωτά με τη Θεά Αφροδίτη, τα οποία πλέον στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Άλασσας.

Repost by NicosiaNews.com