Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Νέα μέτρα για τη ρύπανση στις θάλασσες – Έφτασε ο κόμπος...

Λεμεσός: Νέα μέτρα για τη ρύπανση στις θάλασσες – Έφτασε ο κόμπος στο χτένι

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, συζητήθηκαν εκ νέου μέτρα για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, περιλαμβανομένων της παρακολούθησης δράσεων, που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, της διάθεσης όσων κονδυλίων χρειαστούν, της εντατικοποίησης των ελέγχων αλλά και την υποβολή σχεδίων δράσης από όλα τα αρμόδια τμήματα στο Υπουργείο, ώστε να τύχουν επανεξέτασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Μάριος Δημητριάδης και Νίκος Κουγιάλης, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκπρόσωποι φορέων και τμημάτων και υπηρεσιακοί παράγοντες. «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης μετά τη σύσκεψη και είπε πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αντιμετώπισής της. Ανέφερε, ωστόσο, πως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. «Πρέπει να πράξουμε τα δέοντα», πρόσθεσε, «προκειμένου οι θάλασσες της Κύπρου να παραμείνουν καθαρές». Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επισημοποίηση του συντονιστικού ρόλου που έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών για αντιμετώπιση κρουσμάτων θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσω αυτής της συντονιστικής ομάδας θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ όπως ανέφερε θα γίνεται συστηματική επιτήρηση της υλοποίησης των δράσεων που έχουν ήδη τεθεί υπό τροχοδρόμηση.

Έκανε σαφές ωστόσο, πως οι υπεύθυνοι για την τήρηση της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, θα συνεχίσουν να διατηρούν τη ροή των καθηκόντων τους. Σημείωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία είναι πρόθημα και σε θέση να διαθέσουν όσα κονδύλια χρειαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα νερά των κυπριακών θαλασσών θα παραμείνουν καθαρά. Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο κ. Κουγιάλης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομία της Κύπρου στηρίζεται στο υγιές θαλάσσιο περιβάλλον και ότι πρέπει να πράξουμε τα πρέποντα, για την πρόληψη φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης.

Πρόσθεσε πως έχουν ήδη ληφθεί αρκετά μέτρα αντιμετώπισης κρουσμάτων θαλάσσιας ρύπανσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αποτελεσματικότητά τους θα διαφανεί πολύ σύντομα. Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς τους διευθυντές των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών για την εντατικοποίηση των ελέγχων και μέτρων που λαμβάνουν αυτή την περίοδο.

Συμπλήρωσε πως έχουν συζητηθεί σχέδια δράσης από όλα τα τμήματα, τα οποία θα καταλήξουν στο Υπουργείο Μεταφορών για να τύχουν επανεξέτασης. Ο δήμαρχος Λεμεσού τόνισε ότι η απόφαση για συνολική, καθολική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του φαινομένου της θαλάσσιας ρύπανσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

 

Πηγή: Διάλογος