Αρχική Τελευταία Νέα Μεγάλη Τρίτη

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι γνωστή για το τροπάριο της Κασσιανής. Επιπλέον,αυτή τη μέρα διαβάζονται οι παραβολές των Μωρών Παρθένων και των ταλάντων. «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός»Σύμφωνα με την παραβολή των μωρών παρθένων, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν το Νυμφίο κρατώντας από ένα λυχνάρι η κάθε μια. Οι πέντε από αυτές ήταν σώφρονες και είχαν φροντίσει να πάρουν επιπλέον λάδι μαζί για το λυχνάρι τους σε περίπτωση που χρειαστεί. Περιμένοντας το Νυμφίο, ο οποίος άργησε να έρθει, οι παρθένες κοιμήθηκαν.

Αργά τη νύχτα ακούστηκε μια φωνή να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε, αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν να τον συναντήσουν. Οι πέντε γνωστικές παρθένες που είχαν προνοήσει έβαλαν λάδι στα λυχνάρια τους και πήγαν, ενώ οι άλλες πέντε οι μωρές, άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού δεν είχαν λάδι.

Σύμφωνα με τον Ιησού έτσι είναι και η Βασιλεία των ουρανών, όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η παραβολή των ταλάντωνΣύμφωνα με την παραβολή των ταλάντων, ένας άρχοντας κάποτε θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι, έτσι πριν φύγει κάλεσε τους 3 υπηρέτες του και τους έδωσε κάποια τάλαντα (χρήματα). Στον πρώτο έδωσε 5, στο δεύτερο έδωσε2 και στον τρίτο έδωσε 1. Όταν γύρισε κάλεσε τους υπηρέτες και τους ζήτησες να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει.

Ο πρώτος και ο δεύτερος βοηθός μετά από σκληρή δουλειά κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τάλαντα που τους έδωσε ο άρχοντας και να του επιστρέψουν 10 τάλαντα και 4 αντίστοιχα. Ο τρίτος σε αντίθεση με το τους άλλους δύο αυτό το διάστημα, της απουσίας του αφέντη, δεν εργάστηκε καθόλου και ένοιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο 1 τάλαντο. Ο άρχοντας τότε πήρε το τάλαντο από τον τρίτο και μαζί με τα άλλα 10 τα έδωσε στον πρώτο υπηρέτη. Αυτή η παραβολή μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα τους όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά για το καλό όλων, για το σύνολο….