Αρχική Τελευταία Νέα Μετά το σάλο με τις εξετάσεις οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έξω από το...

Μετά το σάλο με τις εξετάσεις οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Ραντεβού έξω από το Υπουργείο Παιδείας δίνουν σήμερα στη 1:30 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί καθώς και επηρεαζόμενοι από το Νέο Σχέδιο Διορισμού για όλα τα σκανδαλώδη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Όπως προκύπτει φαίνεται ότι μαζί με το νέο σύστημα για τις εξετάσεις υπήρχε και ένα παρασύστημα το οποίο και αποκαλύφθηκε λόγω της διαρροής των εξεταστικών δοκιμίων πριν τις εξετάσεις. Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής είπε, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, πως ο ίδιος αναμένει «ότι έξω από το Υπουργείο θα είναι αυτοί που φώναζαν και πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών, θα είναι αυτοί που δεν επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις και ενδεχομένως να είναι αυτοί που επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις και έχουν αποτύχει». Δηλώσεις που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αφού, όπως έχει καταγγελθεί και από τις ηγεσίες των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, και ΟΛΤΕΚ, η διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Τα σχόλια μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης «πήραν φωτιά», με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για εμπαιγμό τους από τον κ. Καδή, για πρόκλησή τους αλλά και να διερωτώνται πού γνωρίζει ότι δεν τα πήγαν καλά, αφού τα γραπτά δεν διορθώθηκαν ακόμη!

Όπως είναι γνωστό ο Γενικός Ελεγκτής διερευνά σειρά καταγγελιών που αφορούν Ανώτερη Λειτουργό με άμεση σχέση τις εξετάσεις, που σχετίζεται με υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικού εκπαιδευτικού κέντρου που παρέχει μεταπτυχιακά προγράμματα και οργάνωνε ιδιαίτερα για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών. Επίσης κάτω από το μικροσκόπιο του είναι δυο πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συμμετείχαν και στην Επιστημονική Επιτροπή, καθώς και οκτώ πρόσωπα που δηλώνουν ως εργοδότη το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ των οποίων και επιθεωρητές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή διαφάνηκαν πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά δεν συνδέονται με εξετάσεις, αφού σχετίζονται με τη μη εξασφάλιση άδειας από μέρους εκπαιδευτικών για διδασκαλία. Κληθείς να σχολιάσει αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, όπως τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Καδής είπε πως αναμένεται στις αρχές της βδομάδας το πόρισμα της ευρευνούσας λειτουργού που ανέλαβε την υπόθεση.

«Ενδεχομένως να πάμε και στον Γενικό Εισαγγελέα για να επιβεβαιώσει και γραπτώς ότι δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας ευρύτερα της διαδικασίας», είπε εξηγώντας ότι άποψη τόσο του Γενικού Εισαγγελέα, με τον οποίο έχει μιλήσει, όσο και του Υπουργείου Παιδείας και του τριμελούς σώματος εποπτείας των εξετάσεων, «είναι ότι έγινε ένα λάθος το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί και δεν σημαίνει ότι υπάρχει θέμα ευρύτερης εγκυρότητας των εξετάσεων».

Διαδικασίες που δεν εφαρμόστηκαν

Ωστόσο τα όσα προηγήθηκαν όχι μόνο έχουν πλήξει την αξιοπιστία του συστήματος των εξετάσεων, αλλά φανερώνουν κενά στην εγκυρότητα της όλης διαδικασίας.

Βέβαια, όπως μας αναφέρθηκε, το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει με τη νομοθεσία έτσι όπως ψηφίστηκε αλλά με τρόπο εφαρμογής και τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται τόσο στην ψηφισθείσα Νομοθεσία περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμοι του 1969 έως (αρ. 2) του 2017 όσο και στους Κανονισμούς που απορρέουν από αυτή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχουμε, αριθμός θεματοθετών δεν έχει καν υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν καταγγελίες για συγγενείς πρώτου βαθμού θεματοθετών, οι οποίοι και παρακάθισαν στις εξετάσεις.

Ελένη Κωνσταντίνου

Συνεχίζονται και αύριο οι διαμαρτυρίες

Επιπλέον, αύριο Τρίτη, εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 3:30μ.μ. και η πορεία διαμαρτυρίας θα καταλήξει έξω από τα γραφεία του ΔΗΣΥ, λόγω της άρνησης μέχρι σήμερα του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, να συζητηθούν άμεσα δυο προτάσεις νόμου που αφορούν μεταξύ άλλων το αθροιστικό 30μηνο.

Το γεγονός ότι ο κ. Χατζηγιάννης ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας αγνοεί επανειλημμένα ακόμη και την πρόσφατη επιστολή για συζήτηση, η οποία υπογραφόταν από όλους τους υπόλοιπους βουλευτές μέλη της Επιτροπής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου.

Μάλιστα, τη στάση του κ. Χατζηγιάννη έχουν καταγγείλει ως απαράδεκτη και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και έχουν ήδη ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ώστε να αποσαφηνιστεί η στάση που τηρεί ο κ. Χατζηγιάννης.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ως προς το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και αναφέρεται στον μη επαναδιορισμό με σύμβαση πέραν των 24 μηνών εκπαιδευτικών που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις ή/και βρίσκονται στους καταλόγους διοριστέων, ζητούν την απόσυρσή του, γιατί ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία της ψηφισθείσας νομοθεσίας. Το σχετικό νομοσχέδιο φαίνεται ότι προς το παρόν έχει «παγώσει» λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν για όλα τα άλλα ζητήματα.

 

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κρίσιμες οι Eπόμενες μέρες για την εκπαίδευση, επισημαίνει η Προοδευτική Δασκάλων

Σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση Τύπου σημειώνει πως η Προοδευτική είναι η κίνηση που διαχρονικά παρείχε πλήρη στήριξη στους αντικαταστάτες και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Χαιρετίζει τις αντιδράσεις που επιδεικνύει όλος ο διδασκαλικός κόσμος, οι οποίες εκφράζονται έμπρακτα μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί για την σήμερα Δευτέρα 13/11, αύριο Τρίτη 14/11 και Τετάρτη 15/11.

Η εκδήλωση της Δευτέρας αφορά το διαβλητό των εξετάσεων με κύριο αίτημα την ακύρωση και την πλήρη κατάργησή τους. Η εκδήλωση της Τρίτης έχει ως κύριο αίτημα την αναγνώριση του αορίστου χρόνου ως το καθεστώς εργοδότησης για όσους εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης είτε ως αντικαταστάτες είτε ως συμβασιούχοι.

Τέλος, καλεί και όλους τους συναδέλφους αντικαταστάτες και συμβασιούχους σε μαζική προσέλευση στην εκδήλωση της Τετάρτης που διοργανώνει η ΠΟΕΔ, για να ενημερώσει για τα μέχρι σήμερα βήματα διασφάλισης του αορίστου χρόνου στην εκπαίδευση και τις εξελίξεις γύρω από το ΝΣΔΕ.

Όπως τονίζεται από την Προοδευτική η επόμενη εβδομάδα είναι ίσως μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης και η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κί.ΔΑ) με ανακοίνωσή της καλεί τον εκπαιδευτικό κόσμο να στηρίξει μαζικά με τη συμμετοχή του, τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το ΝΣΔΕ.

Πηγή: Διάλογος

Προηγούμενο άρθροΠροσοχή! Σκόνη στην Ατμόσφαιρα
Επόμενο άρθροΚρασί με κατάλοιπα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα, κυκλοφόρησε και καταναλώθηκε στην Κύπρο – Δεν το ανέφεραν οι αρχές