Αρχική BusinessNews Ναυτιλιακοί κολοσσοί έρχονται στην Κύπρο και βεβαίως στη Λεμεσό | Lemesos

Ναυτιλιακοί κολοσσοί έρχονται στην Κύπρο και βεβαίως στη Λεμεσό | Lemesos

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στην Κύπρο, ενώ τον τελευταίο χρόνο τέσσερις ναυτιλιακοί κολοσσοί έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά στο νησί μας. Σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, τέσσερις εταιρείες έχουν ενταχθεί στο σύστημα του φόρου χωρητικότητας κατά το 2015. Πρόκειται για τις Olympia Ocean Carriers Ltd (Zela Shipping), Danaos Shipping, Starbulk Shipmanagement Co (Cyprus) Ltd και Safe Bulker Management Ltd. Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση γραφείου στην Κύπρο και η Toll Global Forwarding (TGF) – που αποτελεί τμήμα του κολοσσού Toll Group μέσω  συμφωνίας που υπoγράφηκε με τη Laktarget Freight Limited, θυγατρική εταιρεία της ναυτιλιακής εταιρείας Lavar Shipping και μέλος του ομίλου εταιρειών RPT.

Κατά το 2016, ήταν εγγεγραμμένες στον φόρο χωρητικότητας 159 εταιρείες, εκ των οποίων οι 42 εταιρείες είναι διαχειριστές πλοίων, 45 ναυλωτές και 72 ιδιοκτήτες ξένων πλοίων. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17% από το 2015 και αυτό οφείλεται στους ιδιοκτήτες ξένων πλοίων που το 2015 ήταν μόλις 48. Αναφορικά με τις εταιρείες διαχειρίστριες πλοίων, από το 2009 υπάρχει σταδιακή αύξηση στον αριθμό τους. Από 35 το 2009 ανήλθαν στις 42 κατά το 2016. Οι ναυλωτές τριπλασίασαν τον αριθμό τους από το 2010, από 15 σε 45 εταιρείες, ενώ οι εταιρείες- ιδιοκτήτες ξένων πλοίων επταπλασίασαν τον αριθμό τους. Από 9 εταιρείες το 2010, ανήλθαν μέσα σε έξι χρόνια στις 72.

Όπως παραδέχεται το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, υπάρχει όντως έντονο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για κάθοδό τους στην Κύπρο αλλά συνήθως η πρώτη επαφή με το Τμήμα Ναυτιλίας γίνεται μέσω δικηγορικών γραφείων τα οποία για λόγους εμπιστευτικότητας δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πελατών τους.

Σημειώνεται ότι κάποιες εταιρείες του κλάδου ναυτιλίας προτιμούν να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος αντί φόρο χωρητικότητας, επομένως οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν εγκαθιδρύσει γραφείο στην Κύπρο να είναι περισσότερες, καθώς λογοδοτούν πλέον στον Έφορο Φορολογίας.

Πάντως, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή συνδρομητική ιστοσελίδα TradeWinds, κάποιες άλλες εταιρείες που έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής στα μητρώα της Κύπρου είναι μεταξύ άλλων οι: Mantinia Shipping, Navios Shipmanagement and Navios Tankers Management, Laskaridis Shipping (Cyprus), Neda Maritime Agency, New Shipping, Samos Steamship (Cyprus), Empire Bulkers and Alma Maritime, Target Marine Limited, Efshipping Limited, Chandris Shipmanagement (Cyprus), Enesel, Almi Marine (Cyprus), Super-Eco Tankers, Allseas International Shipmanagement (Cyprus), FCN Ship Management, W Marine, Sun Enterprises Limited, Aims Shipping Corp (Cyprus) και Astra Shipmanagement (Cyprus).

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Zela Shipping Co ειδικεύεται στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς βαρέων φορτίων και από το 1992 εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαχείριση των μεγαλύτερου είδους πλοίων μεταφοράς που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Από το 2014 τα κύρια γραφεία της Zela Group βρίσκονται στη Λεμεσό. Η Danaos Shipping είναι ένας μεγάλος όμιλος που έχει κάτω από την ομπρέλα του διάφορες εταιρείες. Ο στόλος υπολογίζεται στα 60 πλοία για κοντέινερς. Η Safe Bulkers με στόλο 36 φορτηγών πλοίων είναι συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Π. Χατζηιωάννου. Τέλος, η Star Bulk Carriers διαθέτει 75 πλοία και  ιδρύθηκε από τον Πέτρο Παππά.

ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ…