Αρχική Οικονομολόγος Οι Γερμανοί παραδέχονται ότι, σκόπιμα μας οδηγούν στην καταστροφή και εμείς ακόμη...

Οι Γερμανοί παραδέχονται ότι, σκόπιμα μας οδηγούν στην καταστροφή και εμείς ακόμη αυτομαστιγωνόμαστε

Διαβάστε το πιο κάτω ρεπορτάζ του Sigma Live όπου σχολιάζεται δημοσίευμα της Γερμανίκης εφημερίδας Handelsblatt, μέσα από το οποίο γίνεται ξεκάθαρο το ότι, ότι συμβαίνει στην Κύπρο έγινε σκόπιμα για να μας “φάνε τα αέρια”.

Ωστόσο και δυστυχώς, πολλοί εδώ στην Κύπρο, εξακολουθούν να αναφέρονται ότι για όλα φταίμε  εμείς και ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε ο πιο άχρηστος λαός στον κόσμο.

Διαβάστε….

economoΛΟΓΟΣ

Oι πολιτικές λιτότητας που υπαγορεύει η τρόικα στην Κύπρο οδηγούν τη Μεγαλόνησο σε εσκεμμένη ύφεση, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, υποστηρίζει με σημερινό της άρθρο η γερμανικη εφημερίδα Handelsblatt.

Στο ερώτημα εάν η κυπριακή οικονομία οδηγείται στην καταστροφή, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πρόσφατη συμφωνία της τρόικας στην Κύπρο δείχνει ότι η ύφεση δεν είναι απλώς «ατύχημα», αλλά μέρος συγκεκριμένου προγράμματος.

«Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ παραδέχθηκε δημόσια ότι η λιτότητα που επέβαλε το ταμείο στον ευρωπαϊκό νότο προκάλεσε οικονομική καταστροφή. Παρ’όλα αυτά η εφαρμογή της λιτότητας συνεχίζεται», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, να προχωρήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση ισάξια με το 7% του ΑΕΠ. Στη συμφωνία αναφέρεται με απλά λόγια ότι «αν δεν αποδώσει η λιτότητα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες περικοπές».

Η πτωτική πορεία της οικονομίας δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των δανειστών, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Η ύφεση θα δυναμιτίσει την αποπληρωμή των πιστώσεων και θα οδηγήσει σε νέο δανεισμό. Κατά τη γνώμη του, δύο λόγοι υπάρχουν πίσω από τη συγκεκριμένη πολιτική.

Είτε επιδιώκεται εξασθένηση του εθνικού κράτους και μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, είτε συμβαίνει αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του «Showdown» ο Ντιρκ Μίλερ, ότι στόχος είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου από τρίτους με ελάχιστο κόστος.

Η Λευκωσία θα πρέπει να καταθέσει στην τρόικα προς έγκριση σχέδιο εκποίησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Και επειδή οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών δεν θα μάθουμε ποτέ ποια συμφέροντα εκπροσωπεί η τρόικα, καταλήγει το δημοσίευμα….