Αρχική ΤΕΠΑΚ Πέρα των 40 φοιτητών, καθηγητών και νέων επιστημών για 24 ώρες δημιουργούσαν...

Πέρα των 40 φοιτητών, καθηγητών και νέων επιστημών για 24 ώρες δημιουργούσαν καινοτόμες λύσεις για τη θαλάσσια ρύπανση

Στα πλαίσια του Climanthon επιστήνονες και φοιτητές για 24 ώρες συγκεντρώθηκαν στο ΤΕΠΑΚ προς εξεύρεσης καινοτόμων λύσεων για τη θαλάσσια ρύπανση

Σκοπός του Climathon, που φιλοξενηθήκε από το #ΤΕΠΑΚ, ήταν να δημιουργηθούν ομάδες και να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες, ούτως ώστε εντός 24 ωρών να προτείνουν λύσεις προς την επίλυση ενός τοπικού προβλήματος/πρόκλησης.

Στην Κύπρο, η πρόκληση έχει οριστεί ως εξής: «Λόγω των πρόσφατων αναφορών στον τοπικό τύπο για την ποιότητα της υδάτων στην Λεμεσό, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να βρουν καινοτόμες λύσεις για τη πρόληψη της ρύπανσης, για τη παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και για την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών».

Πέρα των 40 φοιτητών, καθηγητών και νέων επιστημών παρευρέθηκαν στους χώρους του ΤΕΠΑΚ, και εκπαιδευτήκαν σε θέματα επιχειρηματικότητας και στις αρχές του δημιουργικού σχεδιασμού. Μερικές από τις ομάδες που δημιουργήθηκαν εστιάστηκαν στον αυτοματοποιημένο έλεγχο της ποιότητας των υδάτων με τηλεκατευθυνόμενα drones, στη δημιουργία εφαρμογών στο κινητό για την φωτογράφιση των εστιών μόλυνσης από το κοινό και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και στη χρήση ειδικών μεμβρανών για τον καθαρισμό των υδάτων εντός του λιμανιού.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, συντονιστής του Climathon στην Κύπρο ανάφερε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να βλέπεις μαθητές λυκείου αλλά και νεαρούς φοιτητές να δείχνουν τέτοιο ενθουσιασμό για την πράσινη επιχειρηματικότητα και ότι η συμμετοχή τους στο Climathon σίγουρα θα διαμορφώσει το υπόλοιπο της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομία.

Το Climathon είναι ένα εκ των προγραμμάτων της κοινότητας Climate-KIC και η οποία στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT) που είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Οκτώβριο του 2016 η Κύπρος συμμετέχει στο Climate-KIC μέσω του προγράμματος ΕΙΤ Regional Innovation Scheme με ανάδοχους το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Chrysalis LEAP και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών….