Είναι το βούτυρο πραγματικά ο χειρότερος εχθρός για την υγεία μας, προκαλώντας κλείσιμο στις αρτηρίες κι επιφέροντας πληθώρα ασθενειών μακροπρόθεσμα;
Εδώ και χρόνια, οι διατροφολόγοι υπήρξαν κάθεκτοι ως προς το βούτυρο κι όλοι απέφευγαν δια ροπάλου τη χρήση του, ακόμη και με μέτρο. Μια πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, ωστόσο, ταράζει λίγο τα νερά και προσφέρει μια νέα οπτική γωνία στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με την έρευνα, 85.000 γυναίκες και 43.000 άνδρες εξετάστηκαν ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, για μια περίοδο τριάντα ετών. Στόχος ήταν η αναγνώριση της διατροφής που ωφελεί περισσότερο τον καθένα μας μακροπρόθεσμα.
Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντικαταστήσουν ένα μικρό ποσοστό από τα κορεσμένα λίπη που χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους με άλλες τροφές. Το σημαντικό εύρημα στη μελέτη αυτή ήταν ότι η βελτίωση στην υγεία των συμμετεχόντων είχε άμεση σχέση με την επιλογή των τροφών, που αντικατέστησαν τα κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται στο κρέας, το βούτυρο, το γάλα και το τυρί). Εκείνοι που επέλεξαν πολυακόρεστα λίπη μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 25%. Η επιλογή μονοακόρεστων λιπαρών επέφερε μείωση κινδύνου σε ποσοστό 15%. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου σε ποσοστό 9%, ενώ η επιλογή απλών υδατανθράκων δεν επέφερε καμία αλλαγή στο ποσοστό κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επομένως, το θέμα δεν είναι εάν αποφεύγετε το βούτυρο πάση θυσία. Το ζήτημα έγκειται στην αντικατάσταση αυτής της τροφής. Εάν επιλέξετε, παραδείγματος χάριν, μια τούρτα σοκολάτα αντί για ένα κιλό παγωτό πλήρες σε λιπαρά, δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση στην ποιότητα της διατροφής σας. Εάν όμως επιλέξετε το αβοκάντο ή ελαιόλαδο, αντί για πλήρες βούτυρο, τότε η αλλαγή θα είναι αισθητή. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως το βούτυρο είναι σίγουρα περισσότερο ωφέλιμο από τις περισσότερες χημικά επεξεργασμένες μαργαρίνες με υδρογονοποιημένα λιπαρά στην αγορά. Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν τα λεγόμενα τρανς λιπαρά κι αυτά είναι τα πιο επιζήμια λιπαρά για τον οργανισμό μας λόγω της τεράστιας επεξεργασίας τους.
Αντικαθιστώντας το Βούτυρο και τα Λίπη
Πέρα από το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικού λίπους στην καθημερινή μας διατροφή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο και πιο υγιεινά λίπη με απλές μετατροπές στον τρόπο που συνδυάζετε γεύσεις και μαγειρεύετε:
- Δοκιμάστε το γουακαμόλε (από αβοκάντο) και το βούτυρο αμυγδάλου ή το φυστικοβούτυρο
- Φροντίστε να μειώσετε τα λίπη, αντικαθιστώντας το τυρί στα λαχανικά, με ταχίνι, χούμους ή πάστα ελιάς
- Συνδυάστε το κρέας με τριμμένα λαχανικά, ειδικά όταν φτιάχνετε κιμά για μπιφτέκια, κεφτέδες και ρολό έτσι ώστε να δώσετε γεύση χωρίς επιπλέον λιπαρά
- Δοκιμάστε να μαγειρέψετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τη γλυκοπατάτα, το κινόα και το καστανό ή άγριο ρύζι με λάδι ελιάς, καρύδας ή σησαμιού
- Οι ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικό σνακ για κάθε ώρα, πάντοτε με μέτρο και προτιμότερο ανάλατοι
- Αντί να καταναλώσετε ένα ολόπαχο γιαούρτι σκέτο, αναμείξτε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με βρώμη, τριμμένο καρύδι και λίγο μέλι
Υπάρχουν αναρίθμητοι συνδυασμοί διατροφικά, ώστε να εκπλήσσετε τους γευστικούς σας κάλυκες συνεχώς και να μην καταφεύγετε στις γνωστές, λιπαρές επιλογές σας. Είναι όλα θέμα συνήθειας κι επιμονής σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Συμπερασματικά, μπορείτε να καταναλώνετε λίγο βούτυρο χωρίς να επέλθει η απόλυτη καταστροφή στην υγεία σας, όμως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τους συνδυασμούς τροφών που θα κάνετε με το βούτυρο και την συχνότητα κατανάλωσής του.
Πάντα με υγεία,
Γράφει: Άννα Κορτέση
Η Άννα Κορτέση – Anna Cortesi®, είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος, κλινική διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια της Cortesi Nutrition Ltd –μιας παγκοσμίου κλάσης εταιρία η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πελατών της. Αφότου απέκτησε πρώτο πτυχίο (BA) στην Οικιακή Οικονομία, Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τροφίμων – BA Home Ec. Food Design andTechnology από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κα Κορτέση συνέχισε στην απόκτηση ενός δεύτερου βασικού πτυχίου (BSc) στη Διαιτολογία και Διατροφή – BSc Dietetics and Nutrition. Αργότερα, απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο (MSc) στην Κλινική Διατροφή – MSc Clinical Nutrition από το Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο.