Αρχική Υγεία Στην αγορά η συσκευή «XSTAT Rapid Hemostasis System» που κλείνει τραύματα σε...

Στην αγορά η συσκευή «XSTAT Rapid Hemostasis System» που κλείνει τραύματα σε 15 δευτερόλεπτα

Μια συσκευή με το όνομα «XSTAT Rapid Hemostasis System» σταματά σε 15 δευτερόλεπτα την αιμορραγία, που έχει προκληθεί από πυροβόλο όπλο και απειλεί τη ζωή του τραυματία.

Η συσκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε από το στρατό στο πεδίο της μάχης τον περασμένο χρόνο και τώρα η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για την έγκριση φαρμάκων (FDA) έδωσε το «πράσινο» φως για να κυκλοφορήσει στην ευρύτερη αγορά προκειμένου να σωθούν ζωές πολιτών.

Η συσκευή της εταιρείας RevMedx λειτουργεί σαν σύριγγα που διοχετεύει σφουγγαράκια σε μέγεθος ταμπλέτας μέσα στην πληγή και με αυτό τον τρόπο σταματάει την αιμορραγία.

Οι ταμπλέτες είναι τυπικοί ιατρικοί σπόγγοι οι οποίοι κατά την επαφή τους με το αίμα διαστέλλονται και μπλοκάρουν τη ροή του αίματος. Το επίστρωμα διαρκεί για τέσσερις ώρες.

Η συσκευή βγαίνει σε τρεις τύπους και ο καθένας έχει 92 συμπιεσμένους σπόγγους. Κάθε δόση μπορεί να απορροφήσει περίπου μισό λίτρο αίμα. Σημειώνεται ότι ένα μέσο ανθρώπινο σώμα έχει περίπου 5,5 λίτρα αίμα.

Πρόκειται για μια επαναστατική συσκευή εάν αναλογιστεί κανείς πως ένα 30% έως 40% των θανάτων των πολιτών που έχουν τραυματιστεί οφείλεται στην αιμορραγία. Μάλιστα το 56% των θανάτων αυτών οφείλεται στο γεγονός ότι ο ασθενής δεν φτάνει στο νοσοκομείο εγκαίρως.

Σημειώνεται ότι η FDA μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει τη χρήση της συσκευής σε τραύματα που βρίσκονται σε ορισμένα σημεία του θώρακα, στην κοιλιά και τον πύελο και στον ιστό πάνω από την κλείδα.

Πηγή: huffingtonpost…