Αρχική Υγεία Σύμφωνα με νέα μελέτη η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με τη στυτική...

Σύμφωνα με νέα μελέτη η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμός των ανδρών σχετίζονται με στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς» με επικεφαλής την Δρ Έριν Μίχος, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 3.400 αμερικανούς άνδρες, 20 ετών και άνω, που δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο. Το 30% είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό λίτρου αίματος. Το 16% έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D είχε το 35% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, συγκριτικά με το 29% αυτών χωρίς την εν λόγω σεξουαλική διαταραχή.

Μάλιστα, ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η φλεγμονή και συγκεκριμένα φάρμακα.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι εύκολο να εντοπιστεί και απλή στην αντιμετώπισή της με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως γυμναστική, διατροφή, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και έκθεση στον ήλιο» εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Σε επόμενο στάδιο οι επιστήμονες θα πρέπει να ελέγξουν κατά πόσο η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να αποκαταστήσει την στυτική λειτουργία.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, το 40% των ανδρών άνω των 40 ετών και το 70% των ανδρών άνω των 70 ετών δεν είναι σε θέση να επιτύχουν και να διατηρήσουν στύση. Ενώ από ανεπάρκεια βιταμίνης D πάσχει το 40% των ενηλίκων αμερικανών.

ΠΗΓΗ: health.in.gr…