Αρχική Τελευταία Νέα Τμήμα Καλών Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ, πότε το κράτος θα πάρει επιτέλους τις...

Τμήμα Καλών Τεχνών στο ΤΕΠΑΚ, πότε το κράτος θα πάρει επιτέλους τις αποφάσεις που πρέπει; ΣΗΜΕΡΑ!

image
image
image
image

Οι εμπνευστές της δημιουργίας ενός δημόσιου πανεπιστημίου στο κέντρο της Λεμεσού είχαν στο μυαλό τους την ίδρυση μιας σχολής η οποία θα συμπεριελάμβανε τις Καλές Τέχνες και μέσα από την οποία θα αποτυπωνόταν η διαχρονική προσφορά της πόλης μας στον Πολιτισμό.

Στην Σχολή αυτή δόθηκε η ονομασία Σχολή Καλών κι΄Εφαρμοσμένων Τεχνών στην οποία εδώ και χρόνια λειτουργεί το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών όχι όμως και το Τμήμα Καλών Τεχνών το οποίο είχε προγραμματιστεί να είναι ο δεύτερος βραχίονας της σχολής αυτής.

Έκτοτε και παρά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για την λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών στην πράξη το κράτος δεν έχει κάνει ότι έπρεπε. Δεν έχει εξασφάλισει τους χώρους όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει το τμήμα και δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο ακαδημαικό προσωπικό.

Βεβαίως πρόσφατα έχουν απαλλοτριωθεί κάποιοι χώροι χωρίς όμως να γίνει κάτι για την αξιοποίηση τους, είναι όμως αυτό ένα θετικό βήμα. Ταυτόχρονα διαφαίνεται και η πιθανότητα πρόσληψης κάποιων ακαδημαικών. Αν αυτό συμβεί τότε ίσως έχουμε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2017.

ΠΟΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ:Από την μέρα ίδρυσης του ΤΕΠΑΚ και την απόφαση για την δημιουργία ενός πυρήνα στον χώρο όπου διαμορφώθηκε η Πλατεία Πανεπιστημίου στα κτήρια για απαλλοτρίωση είχε συμπεριληφθεί και το κτήριο όπου στεγαζόταν η Εθνική Τράπεζα και το οποίο δεσπόζει της Πλατείας. Το κτήριο αυτό είναι κλειδί για την λειτουργία του τμήματος.

Για όσους γνωρίζουν τον χώρο το κτήριο αυτό έχει στα δεξιά του την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη και στα αριστερά του την Πρυτανία ενώ στο βάθος είναι το Δημοτικό Μέγαρο.

Πρόσφατα έχουν απαλλοτριωθεί τα κτήρια που βρίσκονται παραπλεύρως του κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας και τα οποία συνεχίζουν στην οδό Κιτίου Κυπριανού γνωστά με το όνομα “ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΟΣ”. Αυτά προορίζονται για την στέγαση του κλάδου Γλυπτικής ενω οι σχεδιασμοί προορίζουν το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας για την στέγαση του κλάδου Ζωγραφικής του τμήματος Καλών Τεχνών

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ:Με στόχο και σκοπό το όνομα του Τμήματος Καλών Τεχνών να υπάρχει στις αναφορές για το ΤΕΠΑΚ και μέχρι να αποφασίσει το κράτος την κανονική λειτουργία του τμήματος το πανεπιστήμιο της πόλης μας προσφέρει από την περσινή χρονιά το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης”.

Είναι ουσιαστικά το μοναδικό σημείο ζωής για το τμήμα αυτό σήμερα κι’ ας μην υπάρχει καρέκλα για να κάτσει ο καθηγητής που το προσφέρει. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα προγράμματα σπουδών για το τμήμα είναι έτοιμα κι΄απλά αυτό που απομένει για την λειτουργία του τμήματος είναι να πάρει το κράτος τις αποφάσεις που πρέπει. ΣΗΜΕΡΑ!

ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:Οι δεκάδες πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά στη Λεμεσό θα μπορούν να συνδυαστούν με την λειτουργία του Τμήματος Καλών Τεχνών στο κέντρο της πόλης μας ανεβάζοντας έτσι την παραγωγή πολιτισμού σε νεα επίπεδα με διεθνή πιθανότατα δράση η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί και μέσα από διεθνή προγράμματα και συνεργασίες τις οποίες μπορεί να συνάψει ένα πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα κτηριακά τα εγκατελειμένα σήμερα κτήρια στο κέντρο της Λεμεσού όπως αυτό της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν και να καταστούν σημεία αναφοράς αλλά και να αναβαθμίσουν την Πλατεία Πανεπιστημίου και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο στο κέντρο της πόλης μας. Υπάρχουν βεβαίως δεκάδες άλλα θετικά που θα μπορούσαμε να γράψουμε για την λειτουργία του τμήματος Καλών Τεχνών. Πολλά είναι αυτονόητα γι΄αυτό μένουμε ως εδώ με την ευχή να παρθούν επιτέλους αποφάσεις….