Αρχική BusinessNews Υπ. Εσωτερικού Ελέγχου: Μηχανισμός ελέγχου για έσοδα από Λιμ. Λεμεσού

Υπ. Εσωτερικού Ελέγχου: Μηχανισμός ελέγχου για έσοδα από Λιμ. Λεμεσού

Μηχανισμό παρακολούθησης της συμφωνίας του κράτους με τους αναδόχους του Λιμένα Λεμεσού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κράτος θα λαμβάνει τα έσοδα που προνοούνται στη συμφωνία, δημιουργεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε η αρμόδια Έφορος Άννα Ζαβού Χριστοφόρου.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας, η κ. Χριστοφόρου είπε πως η Υπηρεσία σκοπεύει να τοποθετήσει ένα με δύο λειτουργούς στην παρακολούθηση του ελέγχου.

Είπε πως ο μηχανισμός αυτός στήνεται για σκοπούς πρόληψης. Δεν έχει σημασία αν το εκτιμώμενο ποσό κρατικών εσόδων θα είναι €2 δισ. ή €1,8 δισ. «Αυτό δεν αλλοιώνει την ουσία, ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να στηθεί προληπτικά. Αν το αφήσω στον ανάδοχο να μου δώσει όσα θέλει, μπορεί το κράτος να απολέσει σημαντικά ποσά», είπε.

«Όταν λέει η Eurogate ότι θα δίνει 63% των εισοδημάτων της στο κράτος, το κράτος θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτό θα ισχύσει. Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ότι η Εurogate ή η DP World θα μας δίνει το ποσοστό», είπε, εξηγώντας ότι μέσω αυτού του μηχανισμού, η Υπηρεσία θα έχει πρόσβαση στα μηχανογραφικά συστήματα των αναδόχων.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας ανέρχονται στα €2,3 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας 17% σε σύγκριση με το 2017. Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στο κονδύλι για την αγορά υπηρεσιών, το οποίο αυξάνεται στις €470.000 από €200.000 που είναι το 2017, κάτι που επισημάνθηκε από μέλη της Επιτροπής.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, η κ. Χριστοφόρου επανέλαβε ότι η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, για να προσθέσει πως, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών εγκρίνει τα αιτήματα για νέες μόνιμες θέσεις, θα χρειαστούν τρία χρόνια για να πληρωθούν, κάτι που δεν αντιμετωπίζει τις άμεσες ανάγκες της Υπηρεσίας για διενέργεια ελέγχων.

«Για να είμαι αποδοτική σαν Υπηρεσία, θα πρέπει να έχω τα εχέγγυα της αποτελεσματικότητας και ο μόνος τρόπος είναι η αγορά υπηρεσιών. Η θέση μου είναι άμεσα να ενδυναμωθεί η Υπηρεσία μου, αλλά αυτό, αν εγκριθεί, θα χρειαστεί δύο χρόνια», εξήγησε.

Η κ. Ζαβού υπέδειξε την ανάγκη ύπαρξης των τριών γραμμών άμυνας στον έλεγχο. Σημείωσε ενδεικτικά ότι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι από τα σκάνδαλα που έρχονται στην επιφάνεια, μόνο το 13% των χρημάτων ανακτώνται από το κράτος. «Στην Κύπρο μπορεί να χάνονται όλα. Πρέπει να υπάρχει κουλτούρα εσωτερικού ελέγχου», είπε.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης, η κ. Ζαβού έφερε ως παράδειγμα τις ειδήσεις ότι από τη συμφωνία του κράτους για τις δημόσιες συγκοινωνίες, χάθηκαν μισό δισ. από την ημέρα υλοποίησης της συμφωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ