Αν έχετε βαρεθεί κάποια παλιά σας έπιπλα, αν η οικοσυσκευή σας έχει χαλάσει και θα την αλλάξετε, αν ακόμα αποφασίσατε να βάλετε τάξη στα ντουλάπια σας και να απαλλαγείτε από παλιομοδίτικα ρούχα, δυο τρόποι υπάρχουν για να τα ξεφορτωθείτε.
Ή να τα χαρίσετε, όσα τουλάχιστον μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιους άλλους ανθρώπους, ή να περιμένετε την περίοδο που καθορίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας για την περισυλλογή τέτοιου είδους αχρήστων, ώστε να τα στοιβάξετε στο πεζοδρόμιό σας και να απομακρυνθούν με νόμιμο τρόπο. Φαίνεται όμως ότι τέτοιες διευθετήσεις δεν έχουν πέραση για κάποιους Κύπριους, οι οποίοι την ώρα που θέλουν να κάνουν κάτι θα το κάνουν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους και κανονισμούς υγιεινής και κοινωνικής συμπεριφοράς.
Η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή του Καρνάγιο της Λεμεσού αποτελεί την επιβεβαίωση αυτής της απαράδεκτης νοοτροπίας που χαρακτηρίζει κάποιους, που προκειμένου να βρουν τη δική τους ευκολία δεν δίστασαν να μετατρέψουν την περιοχή δυτικά του παλιού λιμανιού μέχρι και το νέο λιμάνι της πόλης, που για πολλές δεκαετίες επικράτησε να αποκαλούμε Kαρνάγιο, σε χωματερή και συγκεκριμένα σε χώρο ανεξέλεγκτης και συστηματικής απόρριψης οικιακών απορριμμάτων και κάθε είδους άλλων άχρηστων αντικειμένων, με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες πολιτών οι οποίοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες.
Μια περιοχή που μόνο ντροπή μπορεί να σημαίνει για τους αρμόδιους, αφού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη λαμπερή βιτρίνα που εκπέμπεται από το μεγάλο έργο της μαρίνας, με όλες τις παρεμφερείς χρήσεις με οικιστική και εμπορική ανάπτυξη και χώρους ψυχαγωγίας. Το παραλιακό τμήμα του Δήμου Λεμεσού μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κέντρου της πόλης. Ωστόσο, η ύπαρξη στον χώρο των οινοβιομηχανιών και άλλων βιομηχανικών μονάδων, βιοτεχνιών και επαγγελματικών εργαστηρίων που λειτουργούν κατά μήκος της παραλίας, παρεμπόδιζαν μέχρι σήμερα τη μετεξέλιξή του, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή να θεωρείται ως η πλέον υποβαθμισμένη.
Μια περιοχή που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοικτή πληγή της Λεμεσού, με κύριο χαρακτηριστικό την ακαταστασία και την κάθε είδους περιβαλλοντική ρύπανση, τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο.
Η περιοχή του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης παρουσιάζει σήμερα εικόνα αστικού χώρου που έχει αφεθεί σε εγκατάλειψη, χωρίς σχεδόν καμιά παρέμβαση από το κράτος και τον δήμο σε θέματα υποδομών, ενώ παρόμοια εγκατάλειψη παρατηρείται και εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων των παραδοσιακών βιομηχανιών και άλλων κτηρίων, οι οποίες έχουν αφεθεί ερειπωμένες να φθείρονται στο πέρασμα του χρόνου.
Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τα προβλήματα που παρατηρούνται έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση σκουπιδιών και αποβλήτων σε δημόσιους χώρους, οχληρία και περιβαλλοντική ρύπανση από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις, και γενικότερα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και παραγνώριση του ως πλούτου ανάπτυξης.
Σε σχέση με τη θαλάσσια περιοχή, παρατηρούνται προβλήματα πρόσβασης και οπτικής επαφής με το παραλιακό μέτωπο, αποκοπή της θάλασσας από τις δραστηριότητες της πόλης, απουσία χρήσεων και λειτουργιών δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα κατά μήκος της ακτής, η ακτή είναι ακατάλληλη για λουόμενους λόγω ποιότητας του νερού, παρουσία αυθαίρετων κατασκευών και αρκετών παρεμβάσεων που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο στο δυτικό τμήμα της περιοχής, και απουσία υποδομής για εξυπηρέτηση των ερασιτεχνών ψαράδων, ενώ το Καρνάγιο αποτελεί στοιχείο περιβαλλοντικής υποβάθμισης της παράκτιας περιοχής.
Αδυναμία δηλώνουν οι τοπικές Αρχές Αν το σκουπιδαριό που επικρατεί στην περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού προκαλεί αγανάκτηση, άλλο τόσο εξοργίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς όταν τους υποδεικνύει κάποιος το πρόβλημα. Η ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού, όπως αποδεικνύεται, η μέριμνα για καθαριότητα σε μια περιοχή που, αν μη τι άλλο, γειτνιάζει με τη μαρίνα και το παραδοσιακό τουριστικό κέντρο της πόλης αποδεικνύεται ανύπαρκτη.
Ενδεικτική είναι η απάντηση που πήραμε από αρμόδιο λειτουργό του Δήμου όταν επικοινωνήσαμε για να αναφέρουμε την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να μάθουμε τις ενέργειες του Δήμου για την καθαριότητα στην περιοχή. «Οι υπηρεσίες του Δήμου προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε καθαριότητα της περιοχής, αλλά πίσω μας κάποιοι συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους» ανέφερε αρμόδιος λειτουργός του δήμου, επισημαίνοντας ότι οι πολλές δίοδοι που έχουν δημιουργηθεί, και σε κάποιες περιπτώσεις διασχίζουν την περιοχή μέχρι τη θάλασσα, αποτελούν πραγματικά σημαντικό πρόβλημα στο να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω οι παραβάτες, ενώ η αποτελεσματική αστυνόμευση καθίσταται αδύνατη καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Άλλωστε, όπως τόνισε, οι επιτήδειοι καραδοκούν και γνωρίζουν πότε το πεδίο είναι ελεύθερο για να δράσουν κι αυτό γίνεται συνήθως τις νυκτερινές ώρες.
Αγανακτισμένοι οι πολίτες Από την είσοδο στο Καρνάγιο, όπου υπάρχει πρόσβαση τροχοφόρου, ανάμεσα στη βλάστηση της περιοχής, ο τόπος καλύπτεται με κάθε είδους σκουπίδια. Άχρηστα ελαστικά αυτοκινήτων, κάθε είδους οικοδομικά μπάζα, ξηρά χόρτα, κλαδέματα, πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια διαφόρων ειδών, αλλά και παλιά έπιπλα, όπως και απορρίμματα από ξυλουργεία και άλλα άχρηστα αντικείμενα που περιέχουν ό,τι μπορείς να φανταστείς, είναι διάσπαρτα παντού και «κοσμούν» τον συγκεκριμένο ανοικτό χώρο σε μικρή απόσταση από το μεγαλεπήβολο έργο της μαρίνας.
Με κάθε ευκολία και εγκληματική αδιαφορία για την απειλή που δημιουργείται στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, κάποιοι ασυνείδητοι, κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες, απαλλάσσονται από κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα, αδειάζοντάς τα στον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο έχουν μετατρέψει εδώ και αρκετό καιρό σε σκυβαλότοπο. Αβίαστα τίθεται το ερώτημα αν η τοπική Αρχή και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες είναι δυνατό να μην έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Αν δεν σκέφτηκαν καμιά φορά να στείλουν τα συνεργεία τους για έλεγχο της περιοχής. Είναι δυνατό να μην έχουν δεχτεί ποτέ οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες παράπονα από πολίτες, οι οποίοι συχνά επιλέγουν την περιοχή για ερασιτεχνικό ψάρεμα;
Μιλώντας με αγανάκτηση στον «Φ», διαμαρτυρόμενοι πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή της συγκεκριμένης παραλίας, στην οποία μάλιστα εκτείνονται και οι εγκαταστάσεις της μαρίνας, στρέφουν τα πυρά τους κυρίως εναντίον των αρμόδιων της τοπικής Αρχής, αφού, όπως αναφέρουν, αν και γνωρίζουν την κατάσταση μέσα από παράπονα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, ωστόσο αδιαφορούν και δεν λαμβάνουν μέτρα για να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο.
«Ο πολιτισμός μιας πόλης δεν είναι μόνο τα νέα κτίσματα και μια μαρίνα», αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι, επισημαίνοντας ότι «η απαράδεκτη αυτή εικόνα όχι μόνο υποβαθμίζει την περιοχή, αλλά δίνει και τα ανάλογα αρνητικά μηνύματα σε ντόπιους και ξένους».
ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣΓράφει: Ιάσονας Ιάσονος…