Η Γιορτή του Κρασιού έχει εδώ και πολλές δεκαετίες καθιερωθεί σαν μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας, στη Λεμεσό.
Η Γιορτή του Κρασιού στα Αγγλικά παρουσιάζεται σαν Φεστιβάλ, κάτι βεβαίως διαφορετικό. Είναι λοιπόν Γιορτή ή Φεστιβάλ; Έφτασε ίσως η ώρα για αλλαγές;
Αυτό πιστεύουμε. Η Γιορτή του κρασιού θα πρέπει κατ΄αρχάς να γίνει Φεστιβάλ και αυτό το φεστιβάλ του κρασιού να αφεθεί πλήρως στην Κυπριακή παράδοση.
Χωρίς πλέον τα “εστιατόρια”, χωρίς τις ρέγγες και τα hot dog, χωρίς το μαλλί της γριάς, χωρίς τους λουκουμάδες και τις πίτσες. Όλα αυτά τα βρίσκει άλλωστε κάποιος παντού.
Η Γιορτή του Κρασιού θα πρέπει να μετονομαστεί σε Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Κρασιού και πάνω στο νέο της όνομα να κτίσει και την εμφάνιση της.
Η δική μας λοιπόν πρόταση έτσι χοντρικά είναι η ακόλουθη:
- Δεν χρειάζεται να υπάρχει το φαγητό, τα σουβλιτζίδικα κλπ, τα οποία ναι μεν λειτουργούν στην γιορτή του κρασιού εδώ και χρόνια ωστόσο αν θα αλλάξουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε με θάρρος και με τομές.
- Θα πρέπει να φύγουν και τα καταστήματα του “παναυρκού”, με τα κουκλούδκια, τα αυτοκινητούδκια, τις κούννες και τις γλυσταρκές.
- Θα πρέπει να προσεγγιστούν όλα τα οινοποιεία μικρά και μεγάλα για να συμμετάσχουν στην γιορτή. Πέραν των τεσσάρων μεγάλων οινοβιομηχανιών που δίνουν παραδοσιακά το παρών τους φέτος είχαμε μόνο δυο μικρά τοπικά οινοποιεία στην γιορτή.
- Τα καταστήματα που αναφέρουμε πιο πάνω να αντικατασταθούν από περίπτερα με παραδοσιακά προιόντα τα οποία αν είναι δυνατόν να σχετίζονται με το κρασί ή και με ότι έχει σχέση με τα σταφύλια.
- Να γίνεται στον χώρο του “τέννις” παρουσία παραγωγής παραδοσιακών προιόντων όπως σουτζούκος, ππαλουζές, κουλουρούθκια με το σισσάμι, παστελάκι, ακόμη και χαλλούμι και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την Κυπριακή παράδοση.
- Ζιβανία και Κουμανταρία. Πρέπει να τους δοθεί μεγάλη σημασία στο φεστιβάλ και μεγάλη παρουσία με πάνελ και προβολές όπου να παρουσιάζεται η ιστορία των δυο αυτών παραδοσιακών ποτών.
- Να υπάρχει πρόγραμμα Κυπριακών παραδοσιακών χορών, τραγουδιών και μουσικής, να υπάρχουν συγκροτήματα σε διάφορα σημεία του δημόσιου κήπου και σε όλες τις ώρες λειτουργίας της γιορτής.
- Όλοι οι συμμετέχοντες και όσοι θα εργάζονται στο φεστιβάλ να είναι όλοι ντυμένοι με Κυπριακές παραδοσιακές στολές. Όλοι, από αυτούς που θα κόβουν το εισιτήριο μέχρι τους καθαριστές και τις καθαρίστριες.
Τέλος, το αφήσαμε τελευταίο αλλά το θεωρούμε το πιο σημαντικό. Η τιμή. Δεν μπορεί στην σήμερον ημέρα το εισιτήριο να είναι στα έξι ευρώ. Και δεν μπορεί η δικαιολογία να είναι ότι κάποιος με το εισιτήριο παίρνει και μια μπουκάλα κρασί.
Εν κατακλείδι, παράδοση, παράδοση και παράδοση και δώστε σημασία στην τιμή. Η Γιορτή του Κρασιού να μετατραπεί σε όνομα αλλά προπάντος σε ουσία σε Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Κρασιού. …