Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Η άσπρη πέτρα της πλατείας, τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπιτάκια και τα καταπράσινα δέντρα όπου με τη σκιά τους μπορείς να κάτσεις και να θαυμάσεις τη μικρή πλατεία, θυμίζει τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Μια εκδρομή μέχρι το χωριό θα σας εντυπωσιάσει, καθώς είναι πολλά τα αξιοθέατα που υπάρχουν και τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί.
Η Δορά ήταν γνωστή και αναφέρεται στις πηγές, από την εποχή της φραγκοκρατίας. Ο ντε Μας Λατρί, περιλαμβάνει το χωριό στον κατάλογο των βασιλικών κτημάτων.
Για την ετυμολογία του ονόματος του χωριού, υπάρχουν διάφορες εκδοχές:
α) Από τη λέξη η δορά, που σημαίνει το δέρμα. Στην παλιά εποχή έπαιρναν τα δέρματα από τα άγρια ζώα, που υπήρχαν στην περιοχή.
β) Από τη λέξη η δωρά ή η δορά, που σημαίνει η δασώδης περιοχή.
γ) Από τα: Δώρος, Δωρίς. Με το όνομα Δωρίς, υπήρχαν τα παλιά χρόνια στον ελληνικό χώρο δύο περιοχές. Η μια βρισκόταν στην κυρίως Ελλάδα, μεταξύ Φωκίδας, Λοκρίδας Αιτωλίας και Θεσσαλίας, όπου κατοικούσαν οι Δωριείς, πριν εισβάλουν με τους Ηρακλείδες στην Πελοπόννησο και η άλλη στη παραλία της Καρίας, στην Μικρά Ασία που κατοικούσαν Δωριείς άποικοι.
Οι αρχαίοι Κάρες, φορούσαν στο κεφάλι ένα σκούφο. Παρόμοιο σκούφο με περιτύλιγμα, φορούσαν κι οι αρχαίοι Κύπριοι και τον ονόμαζαν η κίτταρις ή η κορδύλη. Η Δορά είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός βουνού, που μοιάζει με σκούφο και λέγεται Κορδυλάς.
Από τα πιο πάνω, μπορούμε να δεχτούμε, πως οι πρώτοι κάτοικοι της Δοράς, ήταν Δωριείς που ήρθαν στην Κύπρο, μέσω της Καρίας της Μικράς Ασίας.