Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, υπό την αιγίδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΤΑΛΩΣ, διοργάνωσαν στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Λευκωσία, ημερίδα με θέμα «Εμφιαλωμένο και Πόσιμο Νερό: Ποιότητα και Διαχείριση».
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας με ερωτήματα προς τους ομιλητές. Την ημερίδα χαιρέτισε η Δρ Άντρη Θεοδώρου, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων του οργανισμού ΤΑΛΩΣ, περιγράφοντας το ερευνητικό έργο AQUASYN. Ακολούθησαν αναλυτικές παρουσιάσεις και διαλέξεις, με πρώτο ομιλητή, τον επίκουρο καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνο Μακρή.
Στην ομιλία του ο Δρ Μακρής αναφέρθηκε αναλυτικά για την ποιότητα του πόσιμου νερού στις κοινότητες. Στη συνέχεια η Δρ Μαρία Αντωνίου, Λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ανέλυσε τρόπους μείωσης της ολικής τοξικότητας της χλωριωμένης οργανικής ύλης στις πισίνες.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο κ. Αντρέας Χατζηγεωργίου, Υγειονομικός Λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, ανέλυσε ακόμη ένα ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη διάθεση νερού από βυτιοφόρα οχήματα και βυτία με κερματοδέκτες. Τέλος, ο Δρ Γιώργος Μπότσαρης, Μικροβιολόγος Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων δίνοντας πληροφορίες για την ποιότητα του νερού στα αστικά δίκτυα.
Ακολούθησε εκτεταμένη παρουσίαση για τα προβλήματα ποιότητας νερού που ελλοχεύουν για εταιρίες και οργανισμούς που χειρίζονται νερό προς πώληση όπως εμφιαλωτές, διανομείς και άλλοι σχετικοί μεταποιητές. Η συζήτηση εμπεριείχε πεδία της πιστοποίησης, παρακολούθησης της ποιότητας νερού, στάδια ζωής από το εργοστάσιο μέχρι την κατανάλωση και πως μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά προς μείωση και σωστή διαχείριση σχετικών μικροβιακών, κυρίως κινδύνων.
Η συζήτηση μεταξύ των διοργανωτών και των συμμετεχόντων από διάφορες εταιρίες νερού και κυβερνητικά τμήματα ήταν πολύ χρήσιμη μιας και αναδείχθηκαν σχετικά προβλήματα αλλά και τρόποι παρέμβασης προς τη βελτίωση ποιότητας νερού, κυρίως για κερματοδέκτες και εμφιαλωμένα νερά….