Αρχική Τελευταία Νέα Μαθαίνουμε δυο πράματα περισσότερα για την Αρχαία Αμαθούντα, πλούσιο φωτορεπορτάζ

Μαθαίνουμε δυο πράματα περισσότερα για την Αρχαία Αμαθούντα, πλούσιο φωτορεπορτάζ

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Η Αμαθούντα ήταν αρχαία πόλη κράτος στην Κύπρο. Βρίσκεται στη νότια Κύπρο κοντά στην σημερινή Λεμεσό.

Η αρχαία Αμαθούντα:Σύμφωνα με την μυθολογία οικιστής της πόλης είναι ένας γιος του Ηρακλή ο Άμαθος, το όνομα της προέρχεται ή από αυτόν τον Άμαθο ή από την νύμφη Αμαθούσα μητέρα του βασιλιά της Πάφου Κινύρα[1]. Εδώ έφερε ο Θησέας τη κόρη του Μίνωα την Αριάδνη όταν ξέφυγε από τον λαβύρινθο, εκεί αφού γέννησε το παιδί της πέθανε και τάφηκε εκεί[2].

Οι αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 11ο αιώνα π.Χ.. Αρχικά ήταν μικρή πολίχνη χτισμένη σε οχυρό λόφο δίπλα στη θάλασσα, περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ. κτίστηκε το λιμάνι , στα ελληνιστικά χρόνια το λιμάνι επεκτάθηκε και χτίστηκε δεύτερος εσωτερικός κλειστός λιμένας. Στην πόλη λατρευόταν η Αφροδίτη όπου υπήρχε και ναός.

Στη γεωμετρική περίοδο η Αμαθούντα , όπως και σε όλες οι αρχαίες Κυπριακές πόλεις, εγκαταστάθηκαν Ετεοκρήτες αλλά και μυκηναίοι άποικοι , αυτό έχει εξακριβωθεί από αγγεία της περιόδου που έχουν βρεθεί σε νεκροταφεία της αρχαίας Αμαθούντας.

Στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν πρωτεύουσα διοικητικής περιφέρειας , και με την επικράτηση του χριστιανισμού έγινε έδρα επισκόπου. Εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. πιθανός εξαιτίας των αραβικών επιδρομών. Οικοδομικό υλικό από την Αμαθούντα χρησιμοποιήθηκε σε κατασκευή κτιρίων στη Λεμεσό αλλά και στην κατασκευή και της Διώρυγας του Σουέζ.

Στη Αμαθούντα γεννήθηκε το 539 μ.χ ο ‘Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας μετέπειτα πατριάρχης Αλεξανδρείας[3].Η αρχαία πόλη σήμερα ανασκάπτεται και είναι επισκέψιμη. Έχουν ανασκαφή η ακρόπολη, ο ναός της Αφροδίτης, και πλήθος οικοδομικών λειψάνων όλων των εποχών . Το αρχαίο λιμάνι είναι ορατό μέσα στο νερό στη θαλάσσια περιοχή.

ΠΗΓΗ: Hellenic WorldΦωτογραφίες: Θωμάς Κατσιώνης…