Την εναλλακτική αυτή λύση προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συντελέσει σε συρρίκνωση των καρκινικών όγκων ή αναστολή της ανάπτυξής τους, προστατεύοντας τα υπόλοιπα όργανα του σώματος από τις τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
«Χρησιμοποιούμε τη συσκευή για να χτυπήσουμε στη ρίζα τον πρωτοπαθή όγκο. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση επειδή η συστημική τοξικότητα είναι λίγη και έτσι μένει χώρος για την χορήγηση επιπρόσθετων φαρμάκων κατά των καρκινικών κυττάρων που ενδεχομένως να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου στο Αντικαρκινικό Κέντρο «Lineberger» Τζεν Τζεν Γιε.
Η μικροσυσκευή παρουσιάστηκε αναλυτικά σε άρθρο που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, με λεπτομέρειες για το φαρμακευτικό κοκτέιλ FOLFIRINOX που καταφέρνει να συρρικνώσει του όγκους ή να αναστείλει την ανάπτυξή τους στο ένα τρίτων των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος.
Το FOLFIRINOX είναι σήμερα πρώτης γραμμής θεραπεία για τον συγκεκριμένο καρκίνο, αλλά δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς λόγω τοξικόητας, όταν χορηγείται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας.
Η εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή, που προς το παρόν έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, διοχετεύει τα φάρμακα απευθείας στον όγκο, παρέχοντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση θεραπείας, μειώνοντας παράλληλα τις τοξικές παρενέργειες για το υπόλοιπο σώμα.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, η συσκευή αναπτύσσει ηλεκτρικά πεδία δια των οποίων τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα διοχετεύονται απευθείας στους όγκους. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι μπορεί να εμφυτευτεί στην κορυφή των παγκρεατικών όγκων ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της αντικαρκινικής δραστικής ουσίας γεμσιταμπίνης που φτάνει στον όγκο. Οι όγκοι σταμάτησαν τελικά να αναπτύσσονται και συρρικνώθηκαν, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες αφαίρεσης του όγκου και ίασης του καρκίνου.
Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως σημαντικά καθώς ο καρκίνος του παγκρέατος έχει 75% θνησιμότητα εντός ενός έτους από τη διάγνωση, στατιστικά που παραμένουν σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια.
Το πλεονέκτημα της μικροσυσκευής είναι ότι αυξάνει την ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον όγκο, μειώνει τη συγκέντρωση των δραστικών ουσιών στο αίμα και επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη του όγκου συγκριτικά με την ενδοφλέβια χορήγηση του ίδιου κοκτέιλ. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η συσκευή διοχετεύει συνδυασμό τεσσάρων φαρμάκων κάνοντας τηχημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική με περιορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα χρόνια. Η προοπτική αναστολής της ανάπτυξης του όγκους με τη μικροσυσκευή και ίσως και την συρρίκνωσή τους, μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ασθενείς να θεωρηθούν κατάλληλοι για χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Το χειρουργείο είναι προς το παρόν η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, αλλά μόνον το 15% αυτών έχουν χειρουργήσιμους όγκους», σχολιάζει ο Τζόζεφ ΝτεΣιμον, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.
ΠΗΓΗ: health.in.gr…