Χωρίς το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, χωρίς την ακαδημαϊκή υποστήριξη, πιθανό το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο που οραματιζόταν από χρόνια ο καθηγητής ογκολογίας και ακτινοθεραπευτικής δρ Νίκος Ζαμπόγλου, να μην ήταν ολοκληρωμένο.
Όπως εξηγεί, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου παράγει σημαντικό έργο στην επιστημονική έρευνα, στο πρόγραμμα σπουδών και στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει στους φοιτητές του, κάνει βήματα στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και αξιοσημείωτα άλματα.
Πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ τον αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα και εξαγγέλθηκε η δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο, συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.
Πρόσφατα, το ΤΕΠΑΚ σάς αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του, πόση σημασία έχει μια βράβευση για έναν επιστήμονα;
Η αναγνώριση είναι σημαντική και έχω πάντα ευγνωμοσύνη προς εκείνον που την αναδεικνύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιπλέον, έχοντας διανύσει μάλιστα πολύ δρόμο, η διάκριση αυτή τη χρονική στιγμή της πορείας μου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πολλαπλή σημασία. Πρώτον, ένα μεγάλο μέρος της ανήκει σε όσους συνεργάστηκα, με αρκετούς από τους οποίους η περιπέτεια συνεχίζεται και εδώ, στο νέο μας Ογκολογικό. Και δεύτερον, όχι όμως ύστερο, στο νέο ξεκίνημα εδώ στην Κύπρο, η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ είναι καίριας σημασίας.
Με ποια έννοια το λέτε αυτό;
Το αντικείμενό μας άπτεται τεχνολογικών εξελίξεων και αν θέλουμε να παραμείνουμε στην αιχμή του δόρατος χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη συμμετοχή στην έρευνα, η οποία θα διασφαλιστεί και με τη συνεργασία μας με το πανεπιστήμιο. Το οποίο, εκτός από υποδομές, διαθέτει και ένα εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που δρα ώς ομάδα και που πραγματικά με έχει καταπλήξει με την ομοιογένεια και με τον τρόπο που εργάζεται. Αυτό είναι προϋπόθεση για μας, ώστε να συνεχίσουμε όλα όσα ξεκινήσαμε στη Γερμανία, δηλαδή την εφαρμογή καινούργιων τεχνολογιών στις ογκολογικές ανάγκες και κυρίως της ακτινο-ογκολογίας που εξαρτάται πάρα πολύ από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Έχετε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και από πολλούς άλλους.
Ναι. Αλλά η αναγνώριση από τον τόπο σου, στην ίδια σου την πόλη, αναγνώριση που δεν είναι πάντοτε αυτονόητη, έχει για μένα μεγάλη αξία. Ήλθε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο όμως εδρεύει στην πόλη μου τη Λεμεσό και η σύνδεσή μου με αυτή την πόλη, τους ανθρώπους, τα κτίρια, τους δρόμους, τις γειτονιές, τη θάλασσα της είναι γνωστή. Κάθε γωνιά της Λεμεσού είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, ιδίως το μέρος εκείνο της πόλης κάτω από την οδό Γλάδστωνος.
Μετά από 50 χρόνια στη Γερμανία πώς είναι η επιστροφή;
Δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να έχω επαφή με την Κύπρο και ούτε λεπτό δεν έλειψα από τη Λεμεσό. Εξάλλου σχεδόν κάθε μήνα ερχόμουν στην Κύπρο, έτσι δεν νιώθω ότι έλειπα 50 χρόνια!
Πρακτικά τι σημαίνει το ότι είστε πλέον μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου;
Σημαίνει ότι μπορώ έμπρακτα να συμμετέχω στις συζητήσεις και στις διαδικασίες όπου θα συγκεκριμενοποιούνται οι ερευνητικοί στόχοι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως τα μεταπτυχιακά. Έχω μεγάλη εμπειρία από τη Γερμανία, αλλά εδώ θα έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε ένα μεγαλύτερο φάσμα επιστημονικών αναζητήσεων.
Το συντονιστικό όργανο θα είναι αυτό που εξήγγειλε ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, η ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο (Cancer Research Center) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο;
Ναι, το Ερευνητικό αυτό Κέντρο θα πραγματοποιεί διεπιστημονική έρευνα με τεχνολογία αιχμής στον τομέα της ογκολογίας, για την πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική φροντίδα. Στόχος είναι η προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εκπαίδευσης ερευνητών σε πολυεπιστημονικούς τομείς. Το Κέντρο, φιλοδοξεί να παρέχει μια βάση για συνεργατική έρευνα μεταξύ της βιομηχανίας, της Πολιτείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και ταυτόχρονα να συντονίζει και να συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στην ογκολογία, σε πολλαπλούς τομείς, όπως καινοτόμες κλινικές απεικονιστικές μέθοδοι, επεμβατικές μέθοδοι, μικροβιολογία, γενετική, βιοϊατρική μηχανική, βιοϋλικά, νανοβιοσυσκευές, κλινική περίθαλψη και φροντίδα, δημόσια υγεία, επιδημιολογία, βιοστατιστική, περιβαλλοντική επισκόπηση και παρακολούθηση για εντοπισμό παραγόντων κινδύνου για τη νόσο και πολλούς άλλους τομείς.
Θα έχετε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο;
Ναι, με την έναρξη της λειτουργίας του, αποφασίστηκε η τοποθέτηση φοιτητών του προγράμματος Μάστερ της Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Κέντρο για πρακτική άσκηση σε διαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό, ως επίσης και κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής και της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Η μικρή Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην έρευνα, μια που χρειάζεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών;
Μπορεί να μην έχουμε μεγάλο αριθμό ασθενών έχουμε όμως τη δυνατότητα και μπορούμε να παρακολουθούμε τους ασθενείς συστηματικά ώστε να έχουμε κλινικά δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε συγκριτική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της όποιας έρευνας. Ως κλειστός χώρος, η Κύπρος μάς δίνει τη δυνατότητα εύκολης προσβασιμότητας σε γονιδιακές πληροφορίες για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με πιο επικεντρωμένη παρακολούθηση εκ μέρους μας, πράγμα που στις μεγαλουπόλεις και με τη διασπορά του πληθυσμού στην Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο.
Μια ανάλογη έρευνα-μελέτη γίνεται και από το Ινστιτούτο Γενετικής;
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μία έρευνα μπορεί να συμπληρώνει την άλλη και οι ερευνητικές ομάδες να συνεργάζονται επάνω στο θέμα.
Η ογκολογική έρευνα περιορίζεται μόνο στις κλινικές μελέτες;
Όχι, μπορεί να είναι μελέτες από νοσηλευτική, ψυχολογία των ασθενών, από τεχνολογία που μπορεί να μεταφερθεί, από γονιδιακές έρευνες και από κλινικές μελέτες. Είναι τεράστιο το φάσμα έρευνας και απαιτείται οπωσδήποτε καλός συντονισμός. Αυτό θα κάνουμε και με το ΤΕΠΑΚ.
Θα διδάσκετε στο ΤΕΠΑΚ;
Αν χρειαστεί, βεβαίως. Θα ήθελα να πω εδώ ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου παράγει σημαντικό έργο στην επιστημονική έρευνα, στο πρόγραμμα σπουδών και στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει στους φοιτητές του, που αξίζει να αναδειχθεί και να δημοσιοποιείται. Εγώ που ήρθα απέξω, πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί, αλλά και νοιώθω μεγάλη υπερηφάνεια που η Κύπρος, μέσα από όλες τις δυσκολίες που τη βάρυναν τα τελευταία χρόνια, δεν έχει κάνει απλώς βήματα στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά αξιοσημείωτα άλματα. Όλοι εμείς που φύγαμε από την Κύπρο γιατί δεν είχε πανεπιστήμια να μας κρατήσει εδώ, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη σημασία αυτού του επιστημονικού άλματος των τελευταίων ετών. Ομολογώ δε, ότι χωρίς αυτήν την ανέλιξη, χωρίς αυτό το ΤΕΠΑΚ εδώ στη Λεμεσό, πιθανώς το Ογκολογικό Κέντρο που οραματιζόμουν από χρόνια, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς την ακαδημαϊκή υποστήριξη.
Συνεχίζονται οι ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης;
Ναι, διατηρώ ακόμα ερευνητικό εργαστήριο, όμως όπως είναι φυσικό, από το καινούργιο ακαδημαϊκό έτος, η έναρξη του οποίου θα συμπίπτει και με τη λειτουργία του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου της Λεμεσού, θα επικεντρωθώ ψυχή τε και σώματι στον σκοπό για τον οποίο ήρθα. Όμως, θα διατηρηθεί η συνεργασία μας, όχι μόνο με το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης αλλά και με άλλα, όπως του Μονάχου, του Φράιμπουργκ, καθώς και με το Πολυτεχνείο Αθηνών…