Αρχική ΤΕΠΑΚ Παραίτηση συντεχνίας ΤΕΠΑΚ, καταγγέλλει απαξίωση της

Παραίτηση συντεχνίας ΤΕΠΑΚ, καταγγέλλει απαξίωση της

Το Δ.Σ. της Συντεχνίας Διοικητικού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΥΤΕΠΑΚ), σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε ομόφωνα όπως υποβάλει την παραίτηση του, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαξιωτική, όπως υποστηρίζει, στάση της εργοδοτικής πλευράς (Συμβούλιο, Πρυτανεία, ΔΔΟ) προς τη Συντεχνία και την έλλειψη βούλησης για συνεννόηση σε τρέχοντα εργασιακά ζητήματα από την εργοδοτική πλευρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ” εδώ και καιρό, τόσο το Συμβούλιο όσο και η Πρυτανεία αποδέχονται τα όσα ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών (ΔΔΟ) αποφασίζει αυθαίρετα και χωρίς καμία συνεννόηση με τη ΣΥΤΕΠΑΚ για πλείστα ζητήματα που αφορούν το Διοικητικό Προσωπικό”.

Προσθέτει πως “τόσο η Πρυτανεία όσο και το Συμβούλιο δεν έχουν επιδείξει οποιοδήποτε ειλικρινές ενδιαφέρον για επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν και αφορούν εργασιακά θέματα” και ότι ” εδώ και 9 μήνες, η Επιτροπή Προσωπικού έχει συνεδριάσει μόλις 3 φορές και δεν έχει λάβει ουσιαστικά απόφαση για σημαντικά θέματα που έχουν εγερθεί από τη ΣΥΤΕΠΑΚ και το Διοικητικό Προσωπικό”.

Το Δ.Σ. της ΣΥΤΕΠΑΚ κάνει λόγο για δημιουργία ενός εχθρικού κλίματος εναντίον του, από την εργοδοτική πλευρά, την οποία καταγγέλλει πως λαμβάνει μονομερείς και αυθαίρετες αποφάσεις με αποτέλεσμα την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

“Η διατήρηση αγαστών εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο, επιβάλλει όπως η Διοίκηση πρώτα και κύρια επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό στα διοικητικά όργανα της ΣΥΤΕΠΑΚ, την οποία οφείλει να αντιμετωπίζει σαν εταίρο και μοναδικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων και άμεσα τερματίσει το φαινόμενο ατομικών διαβουλεύσεων για οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, φαινόμενο το οποίο το Δ.Σ. της ΣΥΤΕΠΑΚ θεωρεί απαράδεκτο”, προστίθεται.

Αναφέρει επίσης πως, εάν γίνει αποδεκτή η πρακτική του ΔΔΟ, ώστε τα εργασιακά ζητήματα να διευθετούνται με ατομικές διαβουλεύσεις και αποφάσεις μεταξύ του Πανεπιστημίου και του εργαζόμενου, αφαιρείται από τον κάθε εργαζόμενο η δύναμη της συλλογικής εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης.

Υποδεικνύει επίσης πως.ζητήματα όπως τα σχέδια ανέλιξης, τα οργανογράμματα, οι Κανονισμοί Διοικητικού Προσωπικού, το καθεστώς εργοδότησης συμβασιούχων, το σχέδιο μισθολογικής τοποθέτησης, “δεν μπορούν να αφεθούν να είναι προϊόν ατομικής συμφωνίας του κάθε ενός εργαζόμενου με τη Διοίκηση”.

Καλείται, επίσης, η ηγεσία και το σύνολο του προσωπικού του ΤΕΠΑΚ να προβληματιστεί για τα δεδομένα αυτά, αλλά και για την έλλειψη, όπως αναφέρεται, διαλόγου….