Αρχική Λεμέσιος Ποίος θα σχεδιάσει την τουριστική αναγέννηση της πόλης μας; Γιατί όλοι βολεύονται...

Ποίος θα σχεδιάσει την τουριστική αναγέννηση της πόλης μας; Γιατί όλοι βολεύονται και ικανοποιούνται με τις 200 χιλιάδες τουρίστες; Φτιάξαμ

Όπως είναι γνωστό και όπως εύκολα κανένας μπορεί να διαπιστώσει, η Λεμεσός εδώ και περίσσοτερο από δέκα χρόνια έχει εξέλθει του τουριστικού χάρτη της Κύπρου με την συμβολή και την απαξίωση του κράτους, είτε αυτό είναι το αρμόδιο υπουργείο είτε ο ΚΟΤ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στην περσινή συνέλευση του ΕΒΕΛ όπου λίγο έλειψε να πανηγυρίσει κιόλας λέγοντας ότι ο τουρισμός πήγε πολύ καλά το 2013 στην Λεμεσό αφου στην πόλη μας ήλθαν 200 χιλιάδες τουρίστες.

Ο ίδιος ήταν και για το 2014 ο αριθμός για τους τουρίστες που προσέλκυσε η Λεμεσός και ακούσαμε τοπικούς άρχοντες να λένε με στόμφο ότι πήγαμε καλά και δεν είχαμε μείωση, όπως και τον πρόεδρο της ΕΤΑΛ να επαναλαμβάνει τα γνωστά περί ποιοτικού τουρισμού.

Βλέπετε αυτή είναι η πιππίλα των τελευταίων χρόνων τόσο από τους παράγοντες του τουρισμού στην Λεμεσό, αν υπάρχουν τέτοιοι, όσο κι΄από τους κρατικούς παράγοντες και αυτούς του ΚΟΤ, όταν ανφέρονται για τον τουρισμό στην Λεμεσό.

Κι΄επειδή δεν θέλουν να πουν και να παραδεκτούν ότι την διέγραψαν την πόλη μας τουριστικά, μας λένε ότι μπορεί να μην έχουμε τάχατες ποσότητα αλλά πιάνουμε την ποιότητα, αυτούς τους τουρίστες που δεν βγαίνουν από τα ξενοδοχεία και τους βλέπει μόνο ο υπάλληλος υποδοχής.

Η Λεμεσός όμως δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο με αυτούς και η Λεμεσός δεν μπορεί να θέλει μόνο αυτούς. Η Λεμεσός είναι η πόλη πάνω στην οποία το κράτος αν είχε όραμα θα έπρεπε να είχε κτίσει το πλάνο για το τουριστικό προιόν της Κύπρου.

Γιατί η Λεμεσός προσφέρει πολλά και πρώτιστα μπορεί η Λεμεσός να γίνει η απαρχή της απεξάρτησης του τουριστικού Κυπριακού προιόντος από την εποχικότητα. Γιατί απλά η Λεμεσός είναι μια πόλη ζωντανή καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ποιός όμως θα αναγεννήσει την πόλη μας τουριστικά; Από το κράτος και τον ΚΟΤ δεν το περιμένω αυτό. Από την ΕΤΑΛ και πάλι δεν περιμένω τίποτα περισσότερο από κανένα φυλλάδιο, κανένα φιλμάκι στο youtube, άντε και κανένα ταξίδι σε έκθεση στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι, οι λίγοι που απέμειναν αυτοί που έχουν τα πεντάστερα, αρκούνται στην προβολή των ξενοδοχείων τους, τα γεμίζουν, είναι ευχαριστημένοι, γιατί να τους ενδιαφέρει κάτι περισσότερο από αυτό;

Ποιός λοιπόν θα φτιάξει ένα πλάνο για την Λεμεσό; Εμείς σας παρουσιάζουμε μια πολύ απλή πρόταση και με βάση αυτή μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Σας λέμε λοιπόν ότι η Λεμεσός θα μπορούσε να προωθηθεί τουριστικά στα τρία για να προσελκύσει έτσι το κάθε είδους τουρίστα.

Κατ΄αρχάς θα έχουμε το κέντρο πόλης με την μαρίνα, τις πλατείες, την επίχωση και το παλιό λιμάνι. Θα είναι ένα κλασσικό downtown το οποίο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μουσειακούς και εκθεσειακούς χώρους και ένα πεζοδρομημένο εμπορικό δρόμο.

Μετά θα μπορούσε η περιοχή όπου βρίσκονται και σήμερα τα πεντάστερα να παραμείνει σαν μια περιοχή, όχι ολόκληρη η πόλη, που θα προσφέρεται σε τουρίστες ποιότητας που αποζητούν ψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ίσως και all inclusive διακοπές.

Πέραν τούτου η Λεμεσός θα μπορούσε να κτίσει σε όλη την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή, στο ενδιάμεσο του κέντρου πόλης και της περιοχής του τουρισμού ποιότητας, μια περιοχή όπου θα μπορούσε να προσελκύσει μάζες τουριστών απ΄όλες τις τάξεις και όλα τα γούστα.

Θα μπορούσαμε δηλαδή με επίκεντρο την περιοχή του Ποταμού της Γερμασόγειας, μια περιοχή που σήμερα την βλέπεις και θέλεις να κλαίς, μια περιοχή για μαζικό τουρισμού στα πρότυπα της Αγίας Νάπας προσθέτοντας κάποια στοιχεία και αφαιρόντας ότι κακό έχει σήμερα αυτό το χωριό.

Έτσι θα μιλάμε για μια Λεμεσό όπου ο τουρίστας θα μπορεί στην κατά μήκος 30 χιλιομέτρων παραλιακή της ζώνη να βρεί ότι επιθυμεί. Τα φτηνά ξενοδοχεία και την νυκτερινή διασκέδαση στην ενδιάμεση, τα πολυτελή ξενοδοχεία στην περιοχή ποιότητας και ένα κέντρο ζωντανό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ταυτόχρονα και παράλληλα όλα αυτά θα μπορούν να εμπλουτιστούν με πάρα πολλά και αναλόγως της κάθε εποχής. Με την δημιουργία αθλητικών χώρων, την προβολή των αρχαιοτήτων αλλά και την εκμετάλευση σημαντικών ιστορικών στοιχείων για την Λεμεσό.

Όπως για παράδειγμα την μοναδικότητα του γεγονότος ότι ο γάμος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με την Βερεγγάρια ήταν ο μοναδικός Βασιλικός γάμος των Εγγλέζων εκτός Μπάγκιγχαμ κι΄αυτός έγινε εδώ, στο μεσαιωνικό μας κάστρο.

Το γεγονός ότι στο Κολόσσι φτιάχτηκε το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο, η κουμανδαρία αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή του Πύργου-Παρεκκλησιάς βρέθηκε το αρχαιότερο εργοστάσιο παραγωγής αρωμάτων με βότανα από την περιοχή του Τροόδους.

Πολλά μπορούν να γίνουν. Ποιός όμως θα αναλάβει αυτό τον συντονισμό; Διεθνοποίηση της γιορτής του κρασιού, να μετατραπεί σε φεστιβάλ και να αλλάξει από πανηγύρι που είναι σήμερα σε κάτι πιο σύγχρονο και διεθνοποίηση του καρναβαλιού. Έγραψε κοτζάμ CNN γι΄αυτό και δεν το εκμεταλευθήκαμε.

Απλά ενδεικτικά σας λέμε ότι στο φετινό καρναβάλι στο Ρέθυμνο, μια πόλη ίσα με τα Πολεμίδια, μαζεύτηκαν 100 χιλιάδες τουρίστες. Ναι, οι μισοί τουρίστες από όσους μαζεύει όλο τον χρόνο η Λεμεσός και οι κρατικοί λένε ότι είναι ευχαριστημένοι, μαζεύτηκαν σε λίγες μέρες στο Ρέθυμνο.

Πρέπει λοιπόν να βρεθούν οι τρόποι, να σχεδιαστούν κίνητρα και να ετοιμαστούν σχέδια για την δημιουργία νέων φτηνών ξενοδοχείων. Οι μελέτες, οι αριθμοί, λένε ότι το 60% των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο καταλύουν σε ξενοδοχεία 2-3 αστέρων.

Δεν έχουμε πλέον τέτοια στην Λεμεσό και τέτοια θα πρέπει να φτιάξουμε. Θα πρέπει να προσελκύσουμε αυτούς που θα τα φτιάξουν, στην ενδιάμεση περιοχή, ενώ κι΄αν αυτό είναι δυνατόν θα πρέπει να δούμε να λειτουργούν και κάποια μικρά ξενοδοχεία μέσα στη πόλη.

Τέλος θα δώσουμε έναν ενδεικτικό αριθμό για να καταλάβουμε όλοι πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές να αυξηθεί ο τουρισμός στην Κύπρο με πρωμετωπίδα την Λεμεσό. Η Μαγιόρκα λοιπόν, ένα νησί της Ισπανίας πολύ μικρότερο από την Κύπρο, προσελκύει 12 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο.

Η Μαγιόρκα έχει μια μεγάλη πόλη, την Πάλμα που σίγουρα είνα μικρότερη από την Λεμεσό. Είναι το downtown κάπου εκεί. Λίγο πιο πέρα έχει το Αρενάλ, κάτι όπως για μας η Γερμασόγεια, όπου έχουμε τις παραλίες, τον φτηνό/μαζικό τουρισμό και ξεφάντωμα ως το πρωί.

Έχει κι΄από την άλλη πλευρά της Πάλμας, στα δυτικά, ένα εντυπωσιακό δελφινάριο και λίγο πιο πέρα ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό καζίνο. Και κάπου γύρω σε αυτή την περιοχή υπάρχουν και τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Αυτή είναι η Μαγιόρκα και δεν είναι πιο όμορφη από την Λεμεσό.

Σας χαιρετώ!

ο ΛΕΜΕΣ ιος…