Αρχική Τελευταία Νέα Πρόστιμο μέχρι και €5000 ευρώ για παράνομη κοπή δέντρων για τις λαμπρατζιές

Πρόστιμο μέχρι και €5000 ευρώ για παράνομη κοπή δέντρων για τις λαμπρατζιές

Δεν πρόκειται να δοθεί καμιά άδεια εκκοπής δέντρων για να χρησιμοποιηθούν για άναμμα «Λαμπρατζιάς», ανακοίνωσε την Τρίτη το Τμήμα Δασών, σημειώνοντας ότι η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι €5.000 ή/και φυλάκιση.

Το Τμήμα Δασών, σε ανακοίνωση, σημειώνει επίσης, ότι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι υπαρκτός, γι’ αυτό και απαιτείται η προσοχή όλων.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μαζί με τις ευχές για Καλό Πάσχα, επιθυμεί να υπενθυμίσει το κοινό ότι, επειδή έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια παράνομη υλοτομία δέντρων, με πρόθεση να τα κάψουν στην παραδοσιακή «Λαμπρατζιά», τέτοιες ενέργειες αποτελούν αδίκημα.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκκοπή δασικών, αλλά και κάποιων καλλωπιστικών δέντρων, οπουδήποτε και αν αυτά βρίσκονται, απαιτείται η γραπτή άδεια από το Τμήμα Δασών. Υπογραμμίζεται, ότι «δεν πρόκειται» να δοθεί καμιά άδεια εκκοπής δέντρων για να χρησιμοποιηθούν στη «Λαμπρατζιά». Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία, προστίθεται, η παράνομη εκκοπή δέντρων τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι € 5.000 ή φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή και με τις δύο ποινές μαζί. «Καλούνται οι Τοπικές Αρχές, τα οργανωμένα σύνολα και τα ευαισθητοποιημένα άτομα να καταγγέλλουν αμέσως στα τοπικά δασικά γραφεία ή στην Αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό εκκοπής δέντρου, ώστε αυτό να εξετάζεται και οι παρανομούντες να διώκονται ποινικά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Τμήμα Δασών σημειώνει ακόμη, ότι, παρόλο που τα χόρτα δεν έχουν ξεραθεί εντελώς και οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών είναι υπαρκτός, «γι’ αυτό  και απαιτείται η προσοχή όλων». Ιδιαίτερη προσοχή  απαιτείται από τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών πλησίον δασικών περιοχών καθώς και από τους γεωργούς κατά τις διάφορες δραστηριότητές τους τόσο στις εξοχικές κατοικίες όσο και στο ύπαιθρο γενικότερα, αναφέρεται. Η χρήση φωτιάς και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα θα πρέπει να αποφεύγεται, προστίθεται, ενώ, η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων κατά τη διακίνηση στο ύπαιθρο και τις δασικές περιοχές απαγορεύεται.

Τονίζεται ότι, το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται – πλην – για την παρασκευή φαγητού εντός των προς τούτο ειδικά επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους. Το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές του, συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί, αναφέρεται.

Επιπρόσθετα, προτρέπεται το κοινό όπως κατά τις εξόδους του στα δάση και την ύπαιθρο, να αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά ή απειλούμενα με εξαφάνιση και ως εκ τούτου είναι αυστηρά προστατευόμενα.

Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό  ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112.

Πηγή: ΚΥΠΕ