Πολύ πρόσφατα είχα διαβάσει μια συνέντευξη του προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού σε μεγάλη ημερήσια εφημερίδα του τόπου όπου ανάμεσα σ΄άλλα γινόταν αναφορά και στον τουρισμό της πόλης μας για το 2015 με επισήμανση στην τάχατες πολύ καλή επίδοση και στην αύξηση του κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Η Λεμεσός, η πόλη μας, μια πόλη με ακτογραμμή δεκάδων χιλιομέτρων, μια πόλη ανάμεσα σε δυο πολύ σημαντικά αρχαία βασίλεια, μια πόλη με μια σύγχρονη μαρίνα, αναπλασμένο ιστορικό κέντρο, απίθανη νυκτερινή ζωή, εκδηλώσεις καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου, αυτή η πόλη προσελκύει μόλις το 10% του συνολικού αριθμού των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο.
Με αριθμούς στην Λεμεσό έχουμε πάνω κάτω κάθε χρόνο περίπου καμμιά 200αριά χιλιάδες τουρίστες. ΜΟΝΟΝ! Κι΄αυτός ο αριθμός μας ικανοποιεί, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι κρατικοί αλλά και οι τοπικοί αξιωματούχοι. Οι οποίοι στην αδυναμία τους να εξηγήσουν τα ανεξήγητα μας απαντούν ότι τάχατες στην Λεμεσό έχουμε ποιοτικό τουρισμό και δεν θέλουμε τους άλλους.
Και ποιός σας το λέει αυτό κύριοι; Ποιός σας είπε ότι δεν θέλουμε στη Λεμεσό μαζικό τουρισμό; Πως διαφορετικά θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε μια πόλη που φτάνει σε μέγεθος την Βαρκελώνη και ξεπερνά την Θεσσαλονίκη; Η Λεμεσός δεν είναι μόνο για 200 χιλιάδες τουρίστες αλλά ίσως και για δυο εκατομμύρια γιατί απλά είναι ζωντανή όλο τον χρόνο.
Αυτό ποτέ δεν έτυχε εκμετάλευσης από κανέναν. Ο ΚΟΤ έχει βγάλει από τον τουριστικό χάρτη εδώ και χρόνια την πόλη μας. Οι ξενοδόχοι των πολυτελών ξενοδοχείων δεν έχουν πρόβλημα μιας και γεμίζουν σχετικά εύκολα τις κλίνες τους. Από εκεί και πέρα όμως η πόλη δεν βλέπει κανέναν από αυτούς τους τουρίστες ούτε και για δείγμα.
Αλήθεια ποιες οι δράσεις της ΕΤΑΛ. Διάβασα στην συνέντευξη για συμμετοχή σε εκθέσεις, τι όμως προωθούν σε αυτές; Η Λεμεσός ξέμεινε από τριάστερα, τετράστερα, γενικά ξέμεινε από ξενοδοχεία. Τι είναι αυτό που η ΕΤΑΛ προωθεί συμμετέχοντας σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό; Και γιατί δεν προωθά την δημιουργία νέων μονάδων;
Αυτό είναι που η Λεμεσός χρειάζεται άμεσα. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, νέες κλίνες, με ξενοδοχεία λιγότερων αστέρων, ξενοδοχεία μικρά, δηλαδή boutique hotels, ξενοδοχειακά χωριά. Κι΄αυτό να γίνει ταυτόχρονα με τον επανασχεδιασμό της Λεμεσού σαν τουριστικός προορισμός και με τον διαμοιρασμό της πόλης μας σε τρία διαμερίσματα.
- Στο διαμέρισμα ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ, αυτό το οποίο σήμερα ξεκινά από την περιοχή Αγίου Τύχωνα και πάει μέχρι και το Le Meridien. Εκεί δηλαδή όπου λειτουργούν σήμερα τα ξενοδοχεία πολυτελείας, εκεί όπου θέλουμε να προσελκύουμε τον ποιοτικό τουρισμό, εκεί όπου κτίζεται το μοναδικό νέο ξενοδοχείο εδώ και χρόνια στην Λεμεσό.
- Στο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ διαμέρισμα, δηλαδή την περιοχή που εκτείνεται από το Crown Plaza και την ερηπωμένη σήμερα τουριστική περιοχή Γερμασόγειας μέχρι και την περιοχή του Αγίου Τύχωνα. Εδώ θα πρέπει να γίνει επαγγελματική δουλειά με την χωροθέτηση ξενοδοχειακών μονάδων 2,3,4 αστέρων αλλά και τουριστικών χωριών.
- Στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ διαμέρισμα, το κέντρο της πόλης, την περιοχή της Μαρίνας, της Επίχωσης, του Κάστρου, εδώ να λειτουργήσουν μικρά ξενοδοχεία, ξενοδοχειακές μονάδες όπως σε κέντρα άλλων πόλεων τα λεγόμενα boutique hotels ή και ακόμη φτηνά hostels μιας κάποια όμως ποιότητας.
Δεν διεκδικώ ειδικότητα για να αναλύσω τα πιο πάνω τα οποία απλά βγήκαν μέσα από το μυαλό μου. Απλά θα το ξαναπώ. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό της πόλης, αλλά και γενικά την οικονομία της Λεμεσού, ένα μόνο θα πρέπει να αντιληφθούν. Είτε θα πατήσουν το restart είτε η Λεμεσός δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει όσα έφτιαξε τον τελευταίο καιρό.
ο ΛΕΜΕΣ ιος…