“Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα, αλλά και περηφάνια για την πρόοδο της πόλης που μεγάλωσα, ιδιαίτερα για αυτό το λιμάνι από το οποίο αναχώρησα για τον Πειραιά το 1964” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε “εγκαινιάζουμε σήμερα ένα ακόμα μεγάλο έργο, μία ακόμη σημαντική πράξη στην μεταμόρφωση της Λεμεσού μας, σε μία σύγχρονη ακόμη πιο όμορφη πόλη που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της”.
Αυτούσια ομιλία
Πρόκειται για ένα έργο που πραγματοποιείται σε μία ιστορική περιοχή της πόλη μας, η αναμόρφωση της οποίας ξεκίνησε με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το κάστρο, ενώ σήμερα συνδέουμε το παλιό λιμάνι με την υπόλοιπη σε μεγάλο βαθμό ανακαινισμένη ευρύτερη περιοχή. Το ιστορικό δηλαδή κέντρο της πόλης, την επίχωση και το εμπορικό κέντρο της παλιάς Λεμεσού.
Όσοι νοσταλγικά βλέπουν παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες της περιοχής θα θυμούνται το λιμάνι της Λεμεσού να είναι ένας υποβαθμισμένος χώρος στον οποίο μαούνες μετέφεραν εμπορεύματα και επιβάτες.
Με την κατασκευή του νέου λιμανιού της Λεμεσού και λόγω της εξέλιξης που επήλθε στη ναυτιλιακή βιομηχανία, άρχισε να μειώνεται η χρήση του και από το 1979 έπαψε να παίζει οποιοδήποτε ρόλο στις ναυτικές δραστηριότητες.
Έκτοτε και μέχρι να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές χρήσεις και να μπορεί να εκπληρώνει το σκοπό του, το παλιό λιμάνι Λεμεσού περιορίστηκε στην εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών, σκαφών αναψυχής, σκαφών της λιμενικής αστυνομίας και του πολεμικού ναυτικού.
Οι ανάγκες ιδιαίτερα μετά το 1974 οδήγησαν σε πλήρη αλλαγή του σκηνικού και φυσιολογική υποβάθμιση του χώρου που σήμερα βρισκόμαστε.
Θα έπρεπε να ακολουθήσει το νέο άλμα ανάπτυξης της πόλης των τελευταίων χρόνων για να χρειαστεί να εντοπιστεί ξανά η ανάγκη αξιοποίησης με νέες χρήσεις του χώρου του παλιού λιμανιού.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του σχεδιασμού που έγινε για το συγκεκριμένο έργο, είναι το γεγονός πως συμβάλλει στην οργανική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και την ανάπτυξη λειτουργιών που συνδέονται αρμονικά με το αστικό κέντρο.
Οφείλω να σημειώσω τιμώντας έργα της προηγούμενης διακυβέρνησης, πως οι εργασίες άρχισαν το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014, ενώ το κόστος ανήλθε στο 17 εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να δηλώσουμε την πρόοδο, την προκοπή της Λεμεσού ξεκάθαρα και προσπαθούμε μέσα από προγραμματισμό, σταδιακά η Κύπρος μας να ανακτά την αξιοπιστία της, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Και αυτό που οραματίζομαι, συναντώντας και έναν συμμαθητή μου Τουρκοκύπριο ερχόμενος προς τα εδώ, είναι να δω να υπάρχει μια αρμονική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο, να δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες που να μας επιτρέπουν πραγματικά να συμβιώσουμε ειρηνικά και αντί μέσα από την αντιπαλότητα, να δημιουργούμε μέσα από τη συνεργασία ώσε να έχουμε μια πατρίδα που να νιώθουμε όλοι περήφανοι.
Αυτό που χρειάζεται είναι από όλους σύνεση, ενότητα ιδιαίτερα, με όλες τις διαφωνίες μας, αλλά με στόχο πάντα το καλό της πατρίδας μας. Αυτό είναι που θα επιμετρήσει τελικά, όχι για μας που βρισκόμαστε στην έξοδο, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκάστοτε Προέδρους της Αρχής Λιμένων, αλλά φυσικά και τις Αρχές της πόλης που συνέβαλαν ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η μοναδική στη Μεσόγειο πόλη, η Λεμεσός μας….