Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τσάι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το μαύρο τσάι συντελούν στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των οστών.
Χρόνια τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτελέσουν μέσο προστασίας των οστών κατά τη γήρανση του οργανισμού.
Η οστεοπόρωση αν και προσβάλλει και τα δύο φύλα, είναι συχνότερη μεταξύ των γυναικών. Η χρήση στεροειδών φαρμάκων, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό θεωρούνται παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Η διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην οστεοπόρωση και ειδικά οι διατροφικές συνήθειες κατά τη νεαρή ηλικία.
Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν οι οστεοκλάστες, κύτταρα που αποδομούν τα παλιά οστά αφαιρώντας το ασβέστιο και τον φώσφορο, ξεπερνούν αριθμητικά τους οστεοβλάστες κύτταρα υπεύθυνα για τον σχηματισμό των νέων υγιών οστών. Μετά την ηλικία των 30-35 ετών οι οστεοβλάστες είναι λιγότεροι από τους οστεοκλάστες και τότε ξεκινά η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, η οποία αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων.
Αλλά αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να γίνουν ασπίδα κατά της νόσου. Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών από το Νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner», το Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ και το Πανεπιστήμιο «Flinders» της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαϊδα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.200 γυναίκες που διένυαν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.
Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν για το αν έπιναν τσάι και ελέγχονταν αν είχαν υποστεί σοβαρό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης σε ορίζοντα δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 288 γυναίκες έπεσαν και έσπασαν ένα οστό και σχεδόν οι μισές υπέστησαν κάταγμα ισχίου.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι γυναίκες που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι κάθε ημέρα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν κάταγμα, συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, κάθε φλιτζάνι τσάι ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά περίπου 9%.
«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και οι τροφές που τα περιέχουν μπορεί να προλάβουν την οστική απώλεια και τα κατάγματα. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Και το τσάι είναι βασική πηγή φλαβονοειδών. Η μελέτη μας τεκμηριώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρου τσαγιού λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στις ηλικιωμένες γυναίκες» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζοναθαν Χοντγκσον.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή…