Δεν είναι μόνο τα απόβλητα του αποσκληρυντήρα του Νοσοκομείου Λεμεσού που διοχετεύονται στις παρακείμενες οικείες της περιοχής που εγκυμονούν κινδύνους… Η υπερχείλιση του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων του νοσηλευτηρίου αποτελεί τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία με τους αρμοδίους να παραδέχονται το πρόβλημα, το οποίο, άλλωστε, αποδεικνύεται και μέσα από τις αναλύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Σοκ προκάλεσε η δήλωση, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, του κοινοτάρχη Κάτω Πολεμιδιών, ότι παιδάκι, το σπίτι του οποίου γειτνιάζει με το νοσοκομείο, τσιμπήθηκε από μολυσμένο κουνούπι και νοσηλεύτηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Η κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της περιοχής αλλά και οι καταγγελίες που χρόνια τώρα υποβάλλουν γραπτώς και προφορικώς στις αρμόδιες υπηρεσίες μεταφέρθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας από βουλευτές.
Ο Γ. Γεωργίου εκ μέρους του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για αδιαφορία των υπευθύνων και ζήτησε επιτακτικά όπως δοθεί λύση στα προβλήματα που -όπως είπεεγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Για δυσοσμία, προσέλκυση κουνουπιών, τρωκτικών και ερπετών στην περιοχή μίλησε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου επικαλούμενη τα παράπονα που δέχεται από κατοίκους της περιοχής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέγνωσε γραπτή απάντηση του Υπουργού Γεωργίας σε συνάδελφό του, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2017, στην οποία ο κ. Κουγιάλης παραδέχεται το πρόβλημα.
Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται πως το Νοσοκομείο Λεμεσού έχει υποβάλει αίτηση για άδεια απόρριψης αποβλήτων, η οποία εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ανέφερε στην Επιτροπή ότι «από το 2014 η Υπηρεσία δέχεται καταγγελίες για απόβλητα του νοσοκομείου που εισέρχονται σε αγωγό ομβρίων και καταλήγουν στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο». Τόνισε, μάλιστα, ότι από τις εξετάσεις που διενήργησε η Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι μέρος των λυμάτων του νοσηλευτηρίου κατέληγαν στον αγωγό. Μια τέτοια κατάσταση, σημείωσε, είναι πολύ επικίνδυνη λόγω του ότι τα επεξεργασμένα λύματα περιέχουν παθογόνους οργανισμούς.
Στην παρατήρηση του Γ. Γεωργίου ότι ακόμη και στο Βατί, όπου η εταιρεία διοχετεύει το νερό του αποσκληρυντήρα, δεν τηρούνται μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η εκπρόσωπος του Υπηρεσίας Περιβάλλοντος απάντησε πως ο λυματότοπος στο Βατί βρίσκεται ενα βήμα πριν το κλείσιμό του. Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε, θα λειτουργήσει νέα μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί πως η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επέλθει με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του νοσοκομείου από το ΣΑΛΑ.
Εκπρόσωπος, ωστόσο, του ΣΑΛΑ ανέφερε ότι τα υγρά απόβλητα του νοσηλευτηρίου που θα γίνονται αποδεκτά στο σύστημα θα καταλήγουν στο δυτικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Κάτω Πολεμιδιών. Το έργο αυτό, το οποίο καθυστέρησε τέσσερα χρόνια, αναμένεται να αρχίσει τέλος του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το 2019.
Πηγή: dialogos