Συγκεκριμένα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Provectus Biopharmaceuticals Inc δοκιμάζει μια φαρμακευτική μορφή (PV-10) της χρωστικής για τη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.
Η πρώτη μικρή κλινική δοκιμή αφορούσε 80 ασθενείς με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα. Όταν τους χορηγήθηκε «ερυθρό της Βεγγάλης», στους μισούς εξαφανίστηκε ο καρκίνος μετά από ένα δίμηνο, κατά μέσο όρο, ενώ μετά από ένα έτος το 11% των ασθενών παρέμεναν απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος καρκίνου. Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων έγινε χωρίς να πειραχτεί ο περιβάλλοντας υγιής ιστός, ενώ ως παρενέργειες της θεραπείας αναφέρθηκαν πόνος στο σημείο χορήγησης και φουσκάλες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με 225 ασθενείς με μελάνωμα, τα αποτελέσματα της οποίας -σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα της κλασικής χημειοθεραπείας- θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2018.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι PV-10 που βασίζεται στο «ερυθρό της Βεγγάλης», θα αποτρέψει την εξέλιξη του μελανώματος πέρα από το στάδιο 3 της νόσου, στο οποίο ο καρκίνος δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, πράγμα που θα επιτρέψει στους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο.
Παράλληλα, η Provectus διεξάγει δοκιμή του ίδιου φαρμάκου σε συνδυασμό με την αντικαρκινική ουσία pembrolizumab, για να διαπιστωθεί αν έτσι είναι πιο αποτελεσματική από ό,τι μόνη της. Να σημειωθεί ότι η Pfizer διαθέτει ήδη δικής πατέντα για χρήση του PV-10 σε συνδυασμένες θεραπείες.
Η Provectus εκτιμά σε 100 εκατ. δολάρια περίπου το κόστος για να περάσει το PV-10 από τις αρχικές εργαστηριακές δοκιμές στο τελικό στάδιο της έγκρισης κυκλοφορίας του. Το κόστος αυτό είναι πολύ μικρότερο από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που συνήθως κοστίζει ένα φάρμακο από το αρχικό στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης έως την κυκλοφορία του στην αγορά.
Η Provectus δεν κρύβει την πρόθεσή της να εξαγοραστεί από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, αν πράγματι το «ερυθρό της Βεγγάλης» (PV-10) πάρει άδεια κυκλοφορίας. Όμως οι επενδυτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει την μισή της αξία από πέρυσι την Άνοιξη.
Σε κάθε περίπτωση προκειμένου η Provectus να λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς μια κλινική δοκιμή σε μεγαλύτερη κλίμακα και η απόφαση έγκρισης δεν αναμένεται πριν το 2019.
ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…