Αρχική Τελευταία Νέα Άρχισε ουσιαστική ροή στα φράγματα

Άρχισε ουσιαστική ροή στα φράγματα

Αυτό το οποίο στην υδρογεωλογία αποτελεί βασική αρχή -ότι δηλαδή για να «κυλήσει» το νερό στους ταμιευτήρες θα πρέπει να υπάρξει ικανοποιητική ποσότητα βροχόπτωσης, αλλά πρωτίστως να έχει κορεστεί («χορτάσει») το έδαφος στη λεκάνη απορροής- ίσχυσε κατά την προχθεσινή ημέρα και στον τόπο μας. Μέσα σε ένα μόνο 24ωρο εισέρρευσε στα φράγματα ποσότητα 5 και πλέον εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της ποσότητας του νερού που μπήκε στα φράγματα κατά το προχθεσινό 24ωρο, αξίζει να επισημανθεί ότι αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/5 της συνολικής ποσότητας των 24,5 εκατ. κ.μ. που εισέρρευσε από την 1η Οκτωβρίου του 2018. Η μεγαλύτερη ποσότητα, της τάξης του 1,6 εκατ. κ.μ. νερού, εισέρρευσε στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, σχεδόν 1 εκατ. στο φράγμα του Κούρη, κοντά στις 600 χιλιάδες σε αυτό της Αρμίνου και 400 χιλιάδες και πλέον στο φράγμα της Ευρέτου.

Πάντως η συνολική εικόνα δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, αφού στα φράγματα του τόπου μέχρι χθες το πρωί υπήρχαν αποθηκευμένα 54 εκατ. και ποσοστό 18,6%. Η συνολική χωρητικότητά τους φθάνει, ως γνωστόν, τα 290 εκατ. κ.μ.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 ο πρώτος τεχνικός μηχανικός του Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων Φαίδρος Ρουσής, η συγκεκριμένη ποσότητα είναι άκρως ικανοποιητική. Θύμισε, ωστόσο, ο κ. Ρουσής ότι υπήρξαν και αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες στο παρελθόν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε ένα 24ωρο τον Ιανουάριο του 1989 εισέρρευσαν στα φράγματα 23 εκατ. κ.μ., εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. στο φράγμα του Κούρη.
Το σίγουρο πάντως κατά το τρέχον υδρολογικό έτος είναι ότι η ροή προς τα φράγματα δύναται να συνεχισθεί επί μέρες και να ανατρέψει την αρνητική εικόνα των τελευταίων χρόνων. Και αυτό γιατί, όπως γράψαμε και στην αρχή, το έδαφος είναι πλέον κορεσμένο ενώ ακολουθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες.

Μέχρι τώρα έχουν υπερχειλίσει κάποια μικρά εμπλουτιστικά φράγματα, όπως του Καλοπαναγιώτη (χωρητικότητας 500 χιλιάδων κ.μ.), της Κλήρου (2 εκατ. κ.μ.) και της Σολέας (4,54 εκατ. κ.μ.), ενώ αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πιάνουν σειρά αυτά της Αργάκας (990 χιλιάδες) και του Πωμού (860 χιλιάδες κ.μ.).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής, πέραν του νέου χαμηλού βαρομετρικού το οποίο άρχισε να μας επηρεάζει από χθες βράδυ με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους, το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή μας επηρεάζει νέο, το οποίο μπορεί να δώσει χιονοπτώσεις και στα χαμηλότερα ορεινά με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Τη Δευτέρα θα επηρεάσει την Κύπρο ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό προερχόμενο από τα βορειοδυτικά, που αναμένεται να δώσει και πάλι αρκετές βροχές και χιόνι ή χιονόνερο στα ψηλότερα ορεινά.

Πηγή: politis.com.cy