Την τέλεση ανοιχτών γάμων, βαφτίσεων και άλλων εκδηλώσεων χωρίς περιορισμούς από την 1η Σεπτεμβρίου, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, Κωνσταντίνο Μωσαϊκό, να δηλώνει πως μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν μετέωρες και εκτεθειμένες και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου αν συνεχίσουν σε αναστολή εργασιών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων από την 1η Νοεμβρίου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μωσαϊκός είπε πως με την επέκταση των περιορισμών στις 15 Σεπτεμβρίου, αντί της άρσης τους στην 1η Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στον αέρα περίπου 250 με 280 γάμοι, που είχαν προγραμματιστεί πριν την πανδημία με τζίρο μεταξύ €40 με €50 εκατομμύρια.
Στις δηλώσεις του ο κ. Μωσαϊκός είπε πως μετά την αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης για πλήρη άρση όλων των περιορισμών την 1η Σεπτεμβρίου, εφόσον το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο Σύνδεσμος είχε συντάξει ένα εγχειρίδιο το οποίο παρέδωσαν στο Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, ζητώντας όπως τους επιτραπεί η επανεκκίνηση των εργασιών μας, από τις 16 Αυγούστου μέχρι το τέλος Αυγούστου, άνευ περιορισμών ή σε αντίθετη περίπτωση όπως εφαρμοζόταν το συγκεκριμένο εγχειρίδιο κατόπιν υποδείξεων των Υγειονομικών Υπηρεσιών και της Επιδημιολογικής Ομάδας.
«Σήμερα, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στη δυσμενή θέση να δηλώνουμε ότι, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν τα όσα ζητήσαμε, αλλά, αυθαίρετα και χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική ή και νόμιμη δικαιολογία μεταφέρθηκε η ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου σε ότι αφορούσε τους γάμους και βαφτίσεις στην 15η Σεπτεμβρίου 2020», είπε.
Αναγνωρίζοντας πως επιτράπηκε η πραγματοποίηση γάμων και βαφτίσεων από τις 22 Αυγούστου 2020 ανεβάζοντας των αριθμό των ατόμων που δικαιούνται να παρευρίσκονται στις γαμήλιες τελετές, ο κ. Μωσαϊκός πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «και πάλι όμως το κράτος μας έχει στερήσει το συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, αφού η υπόσχεση που μας είχε δοθεί ήταν η πλήρη άρση μέτρων από την 1η Σεπτεμβρίου όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί δημόσια».
«Μετά και τη χθεσινή δημοσίευση των κατευθυντήριων οδηγιών, για μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID19, προς τους επαγγελματίες εκδηλώσεων», σημείωσε, «για άλλη μια φορά οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν μετέωρες και εκτεθειμένες από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, αφού για άλλη μια φορά η ημερομηνία οριστικού ανοίγματος του κλάδου έχει παραταθεί σημαντικά».
Ο κ. Μωσαϊκός είπε πως μετά και τις τελευταίες αποφάσεις των κυπριακών Αρχών, «η εντύπωση προς τον ΠΑΣΥΕΠΕΚ και τα μέλη του, αλλά και προς τους πελάτες τους είναι ότι καμία κατανόηση υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες κατά τους χειμερινούς μήνες, με πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο λουκέτου, αλλά και αναγκαστικών απολύσεων από την 1η Νοεμβρίου», προσθέτοντας μάλιστα πως το εγχειρίδιο που ο Σύνδεσμος είχε ετοιμάσει «έτυχε αλλαγών χωρίς ενημέρωση μας και εναντίων του κλάδου εκδηλώσεων».
Διερωτήθηκε επίσης αν οι Αρχές γνωρίζουν την έκταση της οικονομικής ζημιάς που έχει επιφέρει η συνεχής αναβολή της προκαθορισμένης ημερομηνίας διεξαγωγής γάμων, την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στα ζευγάρια που προγραμμάτιζαν γαμήλιες τελετές, αλλά και «πόσες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο σε περίπτωση μη επανεκκίνησης των εργασιών τους».
«Ζητάμε την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από την 1η Σεπτεμβρίου, πάντα στηριζόμενοι στην παρούσα επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας και φερόμενοι υπεύθυνοι απέναντι στην δημόσια υγεία. Αν όχι και εμείς, τότε θα πρέπει το κράτος να μας στηρίξει», είπε.
Από την πλευρά του, ο Πάρης Αναστασίου εκ μέρους της ΟΕΒ ανέφερε πως η Ομοσπονδία θεωρεί ότι πρέπει να οι επιχειρήσεις να στηριχθούν, να βρεθεί τρόπος επανέναρξης αν είναι δυνατόν από 1η Σεπτεμβρίου των ανοιχτών γάμων ή σε διαφορετική περίπτωση να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
ΚΥΠΕ