Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Patfox, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 22 Νοεμβρίου 2022, στα γραφεία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το πρώτο εργαστήριο για επαγγελματίες νομικούς/δικηγόρους.
Το εν λόγω εργαστήριο απετέλεσε μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης και εκπαίδευσης των δικηγόρων για επιμόρφωση στην Προτεινόμενη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εν λόγω διαδικασίες (οι οποίες είναι γνωστές και ως στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, ή SLAPP) είναι αβάσιμες ή υπερβολικές δικαστικές διαδικασίες οι οποίες προωθούνται από πρόσωπα που στόχο έχουν να λογοκρίνουν, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους επικριτές τους μέχρι να σταματήσουν να ασκούν κριτική ή να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε την προτεινόμενη Οδηγία με τίτλο “Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on protecting persons who engage in public participation from manifestly unfounded or abusive court proceedings” (“Προτεινόμενη Οδηγία”) με σκοπό την προστασία διαδίκων από τέτοιες διαδικασίες.
Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι πανανθρώπινο. Το εργαστήρι , μεταξύ άλλων, είχε στόχο να εκπαιδεύσει δικηγόρους για τους δικονομικούς μηχανισμούς οι οποίοι παρέχονται από το εθνικό δίκαιο για την καταστολή τέτοιων διαδικασιών. Επίσης, στόχος του εργαστηρίου ήταν να διαφωτίσει τους συμμετέχοντες για τις διατάξεις της Προτεινόμενης Οδηγίας.
Οι εργασίες του εργαστηρίου ξεκίνησαν με το θερμό καλωσόρισμα και τo σύντομο χαιρετισμό της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κας. Κούλια Βάκη.
Ομιλητές/τριες στην εκδήλωση ήταν:
- Ο Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Aberdeen, Professor Justin Borg-Barthet,
- ο Δικηγόρος Θεόδωρος Οικονόμου από το δικηγορικό γραφείο Antis Triantafyllides & Sons LLC και τοπικός εκπαιδευτής για θέματα SLAPP, και
- η Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Μαρία Κραμβιά Καπαρδή (συντονίστρια του έργου στην Κύπρο)
Ο Καθ. Justin Borg-Barthet ανάπτυξε την Προτεινόμενη Οδηγία ενώ ο κ. Οικονόμου το εθνικό δίκαιο για την αντιμετώπιση καταχρηστικών και προδήλως αβάσιμων αγωγών και την εφαρμογή της Προτεινόμενης Οδηγίας στην Κύπρο. Η Καθ. Κραμβια-Καπαρδή αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Δικανικής Λογιστικής στην αντιμετώπιση και παρεμπόδιση διαδικασιών SLAPP.
Ακολούθησε μια παραγωγική συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκαν περαιτέρω σκέψεις για τους τρόπους εφαρμογής της Οδηγίας.
Το παρόν εργαστήριο αποτελεί μέρος μια σειράς δράσεων που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ενημέρωση των δικηγόρων για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν την Οδηγία όταν ψηφιστεί.
Για περισσότερες πληροφορίες για μελλοντικές άλλες δράσεις του έργου μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Καθ. Μαρία Κραμβια Καπαρδή, [email protected]