Με στόχο την καταγραφή της γνώμης των πολιτών γύρω από την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ) στην Κύπρο και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και της Πολιτείας, παρουσιάστηκε την Τρίτη, στη Λεμεσό, έρευνα κοινής γνώμης, για λογαριασμό του Συνδέσμου ΔΕΠ/Υ Κύπρου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Cypronetwork και όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠ/Υ Κύπρου, Μαρίνα Γεωργίου, η παρουσίαση της «είναι μια σημαντική ευκαιρία να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τη ΔΕΠΥ».
«Ευελπιστούμε ότι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, αλλά και των νέων προγραμμάτων στήριξης, θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συμπερίληψης και στην παροχή ίσων ευκαιριών για τα άτομα με ΔΕΠ/Υ », συμπλήρωσε.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε σε δείγμα χιλίων ατόμων, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου Cypronetwork, ανέφερε πως 3 στα 4 άτομα δήλωσαν πως γνωρίζουν για τη ΔΕΠ/Υ ως διαταραχή, ενώ 1 στα 7 νοικοκυριά στην Κύπρο δήλωσαν ότι γνωρίζουν άτομο στο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον με ΔΕΠ/Υ. Από όσους γνωρίζουν για τη ΔΕΠ/Υ, ένα στα πέντε άτομα ανέφεραν ότι έχουν άτομο με ΔΕΠ/Υ στο οικείο τους περιβάλλον.
Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι στην Κύπρο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων με ΔΕΠ/Υ, μόλις 13% απάντησε θετικά, κάτι που όπως αναφέρθηκε, χρήζει περαιτέρω έρευνας για την αναγνωρισιμότητα των δικαιωμάτων των ατόμων με ΔΕΠ/Υ. Επίσης, μόνο 3% απάντησαν ότι το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον βοηθά στην ομαλή ένταξη των ατόμων με ΔΕΠ/Υ.
Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινής γνώμης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στην ανάγκη για περεταίρω στήριξη των ατόμων με ΔΕΠ/Υ από την Πολιτεία, ενώ παρουσίασε τα προγράμματα στήριξης, για την περίοδο 2024-26, που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα αφορούν τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης για τη ΔΕΠ/Υ, επιδότηση εργοθεραπειών σε εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου, ψυχοεκπαίδευση οικογενειών ατόμων με ΔΕΠ/Υ και πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης ομάδων εφήβων και ενηλίκων με ΔΕΠ/Υ.
Στην παρουσίαση της έρευνας παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «τέτοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινωνία».
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και συγκλονιστικά. Θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη ως Πολιτεία έτσι ώστε, επιτέλους, να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες νέα παιδιά, να προλάβουμε άλλα παιδιά και να στηρίξουμε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πώς η Βουλή μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Μυλωνάς είπε πως «η Βουλή προσπαθεί να πει τις αλήθειες που κάποτε είναι πικρές» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «χρειαζόμαστε χρήματα και πρέπει να τα βρούμε από κάπου για να στηρίξουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει η Πολιτεία απέναντι στους ανθρώπους της».
Πηγή: ΚΥΠΕ