Σε ποσοστό 10% καταγράφονται τα σοβαρά περιστατικά παγκόσμια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης, σημειώνοντας ότι η θνητότητα κυμαίνεται στο 1-3%.
«Τα ποσοστά, τα παγκόσμια και τα ποσοστά κάθε χώρας και της Κύπρου συμφωνούν με τα αρχικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπου ο ιός κάνει νόσο ήπια τουλάχιστο στο 80% των περιστατικών και η σοβαρή νόσος που χρειάζεται νοσηλεία ή και σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι στο 10%, με μια θνητότητα που υπολογίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του εκάστοτε συστήματος υγείας, να κυμαίνεται μεταξύ 1-3%», είπε.
Ο Καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει σημερινές ενδείξεις της ιστοσελίδας worldometer ότι από τα 2.470.487 ενεργά περιστατικά κορωνοϊού, μόνο 2% είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι δεν συμφωνεί ότι μόνο 2% είναι τα σοβαρά περιστατικά αλλά ότι αυτά κυμαίνονται στο 10%. «Το ποσοστό της σοβαρής νόσησης δεν είναι 2%, είναι γύρω στο 10%, δηλαδή τα περιστατικά χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη, είτε χορήγηση οξυγόνου ακόμη και επεμβατικού αερισμού είτε και διασωλήνωση», σημείωσε.
Ο κορωνοϊός είπε, είναι ένας ιός, ο οποίος μεταφέρεται αρκετά εύκολα με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα το ρίσκο αυτής της διασποράς και της μετάδοσης ταχέως και σε μεγάλους αριθμούς πληθυσμού – το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί είναι σε μικρό διάστημα η ροή αυξημένου αριθμού περιστατικών.
«Οπότε εκεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι να κορεστούν οι υπηρεσίες υγείας που μπορεί να προσφερθούν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί, που έγινε όλη αυτή η παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού αλλά ταυτόχρονα με τα μέτρα περιορισμού γίνονται μεγάλες προσπάθειες για ενίσχυση των συστημάτων υγείας με περισσότερες κλίνες, περισσότερους αναπνευστήρες, με καθορισμό επιπλέον προσωπικού για την νοσηλεία των περιστατικών», σημείωσε.
Ο κ. Τσιούτης υπέδειξε ότι τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ποσοστό είναι 5-10%, όμως αυτά τα περιστατικά χρειάζονται συνήθως αναπνευστική υποστήριξη και διασωλήνωση ενώ η διάρκεια της νόσου είναι αρκετά μεγάλη, της τάξης των εβδομάδων κι όχι απλά λίγων ημερών.
Επίσης, σημείωσε, μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των ατόμων, άρα μέσα σε λίγες ημέρες αν δεν υπήρχαν μέτρα περιορισμού, θα βλέπαμε μια εκτόξευση των περιστατικών εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός θα χρειαζόταν νοσηλεία είτε μέσα σε νοσοκομείο είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με αναπνευστική υποστήριξη.
Ταυτόχρονα πολλά συστήματα υγείας, ανέφερε, δεν ήταν έτοιμα στην αρχή της πανδημίας για να νοσηλεύσουν τόσο μεγάλο αριθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Γενικά είναι σοβαρή η κατάσταση παγκόσμια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σωστά όρισε την πανδημία ως επείγον θέμα δημόσιας υγείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ