Σύμφωνα με την κατάταξη Global Top 100 της PwC, από τις 31 Μαρτίου 2016 η κεφαλαιοποίηση αγοράς των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης των 1,861 δις ή 12%. Η αύξηση αυτή αντέστρεψε και με το παραπάνω την πτώση του 2016 και αντικατοπτρίζει την ψηλότερη αξία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν συμβάλει στην αύξηση με ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν σε 70%, χάρη στο ισχυρό οικονομικό περιβάλλον πριν και μετά τις εκλογές στη χώρα. Η Ευρώπη κατάφερε να αναχαιτίσει την πτωτική πορεία της αξίας των εταιρειών της τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο το μερίδιό της συνεχίζει να μειώνεται σε αναλογικούς όρους.
Κεφαλαιοποίηση αγοράς ($δις) και αριθμός εταιρειών ανά χώρα / περιφέρεια:
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ καταλαμβάνουν περισσότερες από τις μισές θέσεις της κατάταξης Top 100 (55 εταιρείες) και αντιπροσωπεύουν το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς. Τις καλύτερες επιδόσεις για φέτος κατέγραψε η Apple (σε απόλυτους όρους), κερδίζοντας $149 δις ή πέραν του 25% σε αξία συγκριτικά με το 2016. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Amazon, με πέραν του 50% αύξηση της κεφαλαιοποίησης αγοράς της το 2017. Στη συνολική αύξηση που καταγράφεται στις ΗΠΑ σημαντική ήταν συμβολή και του Facebook, της Bank of America και της JPMorgan Chase.
H Apple διατηρεί την πρωτιά για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ φέτος έχει μεγαλώσει τη διαφορά που την χωρίζει από τη δεύτερη στην κατάταξη Alphabet, καταφέρνοντας να διπλασιάσει τη διαφορά στην αποτίμηση των δύο εταιρειών, που ανέρχεται σήμερα στα $175 δις σε σύγκριση με $86 δις πέρσι. Η Alphabet εκθρόνισε για λίγο την Apple τον Φεβρουάριο του 2016. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Apple επέστρεψε περισσότερα μετρητά στους μετόχους της, δίνοντας πίσω στους επενδυτές της υπό μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών ένα επιπλέον ποσό $29 δις το ημερολογιακό έτος 2016 (σε σύγκριση με συνολικές διανομές ύψους $42 δις το ημερολογιακό έτος 2015). Η Alphabet επέστρεψε μόλις $4 δις το 2016.
Για δεύτερη χρονιά, η τεχνολογία εξακολουθεί να προηγείται των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με μικρή διαφορά, αναδεικνύοντας τη σταθερή ελκυστικότητα των εταιρειών του κλάδου, από τον οποίον προέρχονται οι τρεις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο: Apple, Alphabet και Microsoft, αλλά και τοFacebook, που βρίσκεται στην έκτη θέση. Οι κολοσσοί αυτοί απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια εμβέλεια και έχουν αλλάξει τη ζωή μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τη χρηματοπιστωτική κρίση καθώς καταγράφουν την τελευταία δεκαετία έντονες διακυμάνσεις και περιόδους αστάθειας. Στη σχετική κατάταξη περιλαμβάνονται 22 εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων (9 λιγότερες από το 2009 και 19 λιγότερες από το 2008), οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς (σε σύγκριση με 36% το 2008). Ενώ η Ευρώπη κατάφερε να αναχαιτίσει την περαιτέρω πτώση, η αξία των εταιρειών της παραμένει χαμηλότερη από τα επίπεδα των ετών 2013-2015 και 2010-2011.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι, με 11 εταιρείες στη λίστα των Top 100 (όπως και το 2016), καθώς παρατηρείται σε κάποιο βαθμό ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις κινεζικές αγορές το 2016. Η Tencent είναι η εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος και η αξία της έχει αυξηθεί κατά 42% συγκριτικά με το 2016, φθάνοντας τα $272 δις. Η Tencent και η Alibaba βρίσκονται σήμερα στις θέσεις 11 και 12, πολύ κοντά στην πρώτη δεκάδα.
Αριθμός εταιρειών στην κατάταξη Top 100: