Αρχική Τελευταία Νέα Καλαβασός: Εκκενώθηκαν 12 σπίτια, προβλήματα με το οδικό δίκτυο, το νερό και...

Καλαβασός: Εκκενώθηκαν 12 σπίτια, προβλήματα με το οδικό δίκτυο, το νερό και το ρεύμα

Παραμένουν τα προβλήματα στην Καλαβασό της Επαρχίας Λάρνακας από την κατάρρευση τοίχου αντιστήριξης παρακαμπτήριου δρόμου της Κοινότητας, λόγω της υπερχείλισης του φράγματος Καλαβασού, από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.  

Λόγω της κατάστασης γύρω στις 12 κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο που οδηγεί προς το φράγμα Καλαβασού εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, αφού δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Η κατάσταση αξιολογήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Κοινοτικού Συμβουλίου και της ΕΜΑΚ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λάρνακας «αναμένουμε να κατέβει η στάθμη του νερού και σύμφωνα με λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης που βρίσκεται από το πρωί στη περιοχή, σήμερα έχει κατέλθει λίγο η στάθμη του νερού, ενώ διαπιστώθηκαν και ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο δρόμο. Μόλις κατέλθει η στάθμη των ομβρίων υδάτων θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες επιδιορθώσεις που χρειάζεται να γίνουν».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηστεφάνου ανέφερε ότι «συνολικά παρέμειναν στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, πέντε οικογένειες, παρά τις παραινέσεις τόσο της Επαρχιακής Διοίκησης όσο και του Κοινοτάρχη Καλαβασού να μετακινηθούν λόγω των πλημμυρισμένων υποστατικών τους».  

Σε άλλη ερώτηση ο Έπαρχος απάντησε πως «η στάθμη του νερού θα κατέλθει μόλις σταματήσει η υπερχείλιση του φράγματος της Καλαβασού. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η στάθμη των ομβρίων υδάτων έχει κατέλθει λίγο, όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό, τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης δεν μπορούν να επέμβουν».  

Εξάλλου ο Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά ανέφερε ότι «η στάθμη του νερού έχει χαμηλώσει λίγο και καταβάλλονται προσπάθειες από την Αρχή Ηλεκτρισμού ώστε να παρασχεθεί ηλεκτρικό ρεύμα σε 10 – 15 κατοικίες που βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα της Καλαβασού και μέχρι σήμερα δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια».  

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τα προβλήματα εντοπίζονται στην πτώση του τοίχου αντιστήριξης του παρακαμπτήριου δρόμου της Κοινότητας, υπάρχουν λάσπες σε  δρόμους, πεζοδρόμια και αυλές σπιτιών, καταστροφές σε γεφύρια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν πινακίδες και κάγκελα. Έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους επηρεαζόμενους κατοίκους που παρέμειναν στα σπίτια τους και είναι καλά στην υγεία τους».  

Από την πλευρά της η Χριστίνα Παπαδοπούλου, Εκπρόσωπος Τύπου Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου είπε ότι από την υπερχείλιση του φράγματος Καλαβασού και της ορμητικής καθόδου μεγάλων ποσοτήτων νερού, προκλήθηκαν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεργείο  της ΑΗΚ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Καλαβασό και με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσέγγισαν τον μετασχηματιστή που είχε καταστραφεί, ο οποίος βρισκόταν σε πλημμυρισμένο δρόμο.  

Εξήγησε ότι «ο μετασχηματιστής απομονώθηκε από το δίκτυο και δόθηκε εναλλακτική παροχή ρεύματος στους επηρεαζόμενους. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι ακόμη εφικτή σε συγκεκριμένο τμήμα της Καλαβασού» είπε και σημείωσε πως «το συνεργείο της ΑΗΚ είναι σε ετοιμότητα και αναμένει ενημέρωση από τον Κοινοτάρχη ώστε μόλις μειωθεί η ροή του νερού, να επιχειρηθεί η επιδιόρθωση του μετασχηματιστή και να αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος.

ΚΥΠΕ

Προηγούμενο άρθροΤσιμεντοποιία Βασιλικού: Bοήθεια σε 850 οικογένειες για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθροΠανσέληνος του λύκου: Έκλειψη στην πρώτη πανσέληνο του 2020 – Ορατή και από την Κύπρο