Πραγματοποιείται απόψε, στις 1900, η πρώτη – άτυπη – συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα εκφράσει στον κ. Τατάρ την ισχυρή πολιτική βούλησή του για θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών, με την ελπίδα ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα επιδείξουν την ίδια πολιτική βούληση. Ο Πρόεδρος θα θέσει επίσης το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τατάρ για να τον συγχαρεί για την ανάδειξη του στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρότεινε μια πρώτη άτυπη συνάντηση για αλληλογνωριμία.
«Είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατία θα μεταφέρει στον κ. Τατάρ την ισχυρή του πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών», είχε δηλώσει ο κ. Κούσιος, σημειώνοντας ότι «ότι οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς είναι ξεκάθαρες και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί εξάλλου πολλές φορές». Υπενθύμισε τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο και την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος στο ΓΓ ΟΗΕ στις 19 Οκτωβρίου με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του να προσέλθει στο διάλογο, προσθέτοντας ότι αναμένουμε την επανεκκίνηση του με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει με την απαντητική του επιστολή.
«Ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και τ/κ πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα επιδείξουν κι αυτοί την ίδια πολιτική βούληση», είπε.
Είναι φυσικό, πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα θέσει μεταξύ άλλων και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ», επισημαίνοντας, ωστόσο, «ότι οι εξελίξεις καθόσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι σίγουρα εκείνες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ευελπιστεί ότι η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ».
Ο κ. Κούσιος απαντώντας σε ερωτήσεις απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το τι θα ακολουθήσει τη συνάντηση και πώς θα κινηθούν τα ΗΕ, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς εξελίσσεται αύριο αργά το απόγευμα αυτή η συνάντηση. Θα δούμε πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα από τα Ηνωμένα Έθνη». Σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία εξαρτάται από τον ΓΓ των ΗΕ πώς θα αποφασίσει διαδικαστικά να διαχειριστεί το όλο θέμα και πότε θα αποφασίσει να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή».
Εξάλλου, δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «ομολογουμένως οι δηλώσεις τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας, μάλιστα και του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας του κ. Ερντογάν καθόσον αφορά τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και σίγουρα δεν είναι θέσεις, οι οποίες υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, αλλά και δεν δημιουργούν και το καλύτερο κλίμα γι αυτές τις συνομιλίες, αν λάβουμε υπόψη, τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τις ενέργειες που έχουν γίνει στην Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα την πολιτική της Τουρκίας όπως αυτή παρουσιάζεται όχι μόνο στην Κύπρο». Σχετικά με αυτό, αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ.
«Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, αντιλαμβάνεστε, δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις, παρόλα ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην συνέχιση των συνομιλιών, έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, όπως επανειλημμένα τις έχουμε πει», σημείωσε. Θα πρέπει, είπε, να υπάρξει μια λύση η οποία να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί και θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη η λύση στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ». Γιατί όπως έχουμε πει η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε.
«Αυτά λοιπόν θα μεταφερθούν ξανά και θα είναι ξεκάθαρη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ ή τους εκπροσώπους τους, αλλά δεν έχουμε και επιλογή από το να προσέλθουμε στις συνομιλίες», είπε.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «είναι πολιτική απόφαση και είναι σταθερή η θέση μας ότι το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών».
EURONEWS