Αρχική Πρόταση Λεμήσιος: Η ιστορική μπαλαρίνα από το 1912 με ρίζες στη Λεμεσό και...

Λεμήσιος: Η ιστορική μπαλαρίνα από το 1912 με ρίζες στη Λεμεσό και έδρα την Αθήνα – Μια ιστορία που έφτασε μέχρι το Μπάκινχαμ

katsalis-lemisios.jpg

Το όνομα του καταστήματος, Λεμήσιος, σημαίνει αυτός που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Πρόκειται για τον ιδρυτή της φίρμας, Νικόλαο Γεωργίου, ο οποίος το 1912 ήρθε από την Κύπρο στην Αθήνα σε ηλικία των 16 και έμαθε τέχνη του υποδηματοποιού.

katsalis-lemisios.jpg

Με το όνομα «Λεμήσιος», ο «εκ Λεμεσού» εδραιώθηκε στην αγορά της Αθήνας με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. «Τα πρώτα του παπούτσια ήταν αντρικά και επειδή το εργαστήριο ήταν σε υπόγειο στην οδό Κριεζώτου, τα έβγαζε έξω για να στεγνώσουν. Αυτό λειτουργούσε και σαν τρικάκι για να τα βλέπει ο κόσμος που περνούσε, ιδίως οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοίπου ανέβαιναν προς το Κολωνάκι» αναφέρει ο κ. Κατσάλης. Με αυτόν τον τρόπο ο Λεμήσιος έγινε γνωστός και μπήκε σε μια διαδικασία να συζητιέται. 

Αργότερα μετακομίζει στην οδό Κριεζώτου, πιάτσα παπουτσιών εκείνης της εποχής και στη συνέχεια στη Βουκουρεστίου, και στην Ακαδημίας το 1962.

lemisios-3.jpg

«Ο παππούς είχε καλλιτεχνική φύση. Είχε μια φλόγα και μια τρέλα μέσα του. Ο παππούς του άντρα μου. Ο Νίκος Λεμήσιος. Είχε προσβάσεις και γνωριμίες στα θέατρα και το παπούτσι που έφτιαχνε ήταν πάντα φαντεζί. Μάλιστα στην αρχή το μότο του ήταν ‘Λεμήσιος- παπούτσια έξαλλα’.  Ηταν τόσο φιλόδοξος που μέχρι και παπούτσια στην βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είχε στείλει για τον γάμο της» υπογραμμίζει η Ισμήνη Κατσάλη, τρίτη γενιά από τις πέντε των συνεχιστών της επιχείρησης. 

Από το 1999 το κατάστημα Λεμήσιος βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού 6. Ο χώρος εκπέμπει μια θετική ενέργεια, η οποία μάλλον πηγάζει από το πάντρεμα του μοντέρνου με το παλιό. Τα σκαμπό είναι από το 1912 καθώς ο μεγάλος καθρέφτης που υπάρχει μέσα στον χώρο. Οι πολύχρωμες μπαλαρίνες καθώς και τα λευκά κουτιά που κοσμούν τον ένα τοίχο τραβούν την προσοχή. 

lemisios-570.jpg

Οι σακούλες είναι χειροποίητες, όπου η Ισμήνη Κατσάλη τις υπογράφει χειρόγραφα με το όνομα του μαγαζιού. Μάλιστα το τηλέφωνο του καταστήματος υπάρχει και στην ετικέτα του παπουτσιού καθώς και στην σακούλα αφού οι πελάτισσες το θέλουν εύκαιρο για να μπορουν να τηλεφωνούν για νέα παραγγελία. 

Πηγή: Bovary.gr