Αρχική Από το Παρελθόν Το πρώτο τούνελ στην Κύπρο χτίστηκε το 1955 και βρίσκεται στη Λεμεσό...

Το πρώτο τούνελ στην Κύπρο χτίστηκε το 1955 και βρίσκεται στη Λεμεσό σε ένα χώρο καλά προστατευμένο (Φωτογραφίες)

DSC_1307.jpg

Όλοι γνωρίζουμε το περίφημο τούνελ/σήραγγα που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. Το μεγαλύτερο οδικό κατασκεύασμα και επίτευγμα στην Κυπριακή ιστορία το οποίο ολοκληρώθηκε το 1996 .
 Κι όμως δεν ήταν το πρώτο.

Οι αντιδράσεις ανέγερσης του στον νεο αυτοκινητόδρομο ήταν πολλές καθώς και ο λόγος κατασκευής του αποτέλεσαν αίτιο συγκρούσεων πολιτικών και ιδεολογικών, κυρίως για τη διαχείριση του της τοποθεσίας η οποία εμπίπτει σε έδαφος των βρετανικών βάσεων. 

Παρ ‘όλα αυτά όμως, το νέο οδικό υπερ-κατασκεύασμα δεν ήταν το πρώτο σε Κυπριακό έδαφος. Εντός των Βρετανικών Βάσεων και της περιοχής που εμπίπτει στο έδαφος της Βρετανικής Κυβέρνησης (όπως αναγράφεται στους χάρτες), υπάρχει ακόμα ένα τούνελ το οποίο ενώνει τα δυο κύρια σημεία της Χαρούμενης Κοιλάδας (Happy Valley). Η περιοχή αυτή στεγάζει το σπίτι του Κυβερνήτη για τις επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας, τα σπίτια των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών των Βρετανικών Βάσεων καθώς και ένα τεράστιο χώρο πρασίνου και αναψυχής για τις οικογένειες τους και τις εκπαιδεύσεις τους.

DSC_1307.jpg

Η πρόσβαση στους ιδιωτικούς χώρους των βάσεων είναι περιορισμένη, παρ ‘όλα αυτά όμως καταφέραμε να μπούμε και με την κατάλληλη παρέα να μας εξηγήσουν πως λειτουργούν οι βάσεις και να δούμε τον τρόπο ζωής σε ένα χώρο που ελάχιστοι εκτός των έσω γνωρίζουν.

Το πρώτο τούνελ λοιπόν, ενώνει τα δυο αυτά σημεία μέσα από ένα μεγάλο ύψωμα και έχει μήκος 350μετρα. Στην επιγραφή αναγράφεται “Aυτή η σήραγγα μήκους 1150 ποδών κατασκευάστηκε την περίοδο Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου 1955 από το Στρατιωτικό Προσωπικό 32 Μηχανικών της Βασιλικής Φρουράς”.

DSC_1337.jpg

Κείμενο & Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου

Τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογραφικού υλικού και του κειμένου ανήκουν στο LemesowsBlog. Οποιαδήποτε αναδημοσίευση ή χρήση του υλικού χωρίς αναφορά απαγορεύεται.