Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να θεωρήσουμε ότι τελείωσε η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμη τρεις μήνες και η Κύπρος είναι ανοικτή, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Σε περίπτωση που ανοίξει η Κύπρος στις επόμενες εβδομάδες για τις αγορές της Ρωσίας και του Ισραήλ, «θα υπάρχει ενδιαφέρον από αυτές τις αγορές για την Κύπρο και δεν είναι τετελεσμένο το αποτέλεσμα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Περδίος τόνισε πως διατηρείται ο αναπροσαρμοσμένος στόχος για 20% στις τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με το 2019, και σημείωσε πως «η Κύπρος δείχνει μια σταθερότητα (σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα), η οποία θα μας επιτρέψει να είμαστε εδώ και να είμαστε ανοικτοί για τους επόμενους τρεις μήνες» του 2020.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι κανένας δεν αναμένει επάνοδο στα δεδομένα του τουρισμού που υπήρχαν το 2019, πριν το 2023 ή 2024» και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια δύσκολη πορεία για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια».
Αυτή την περίοδο κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις ή να βάλει στόχους συγκεκριμένους για το 2021, υπογράμμισε ο Υφυπουργός
Αυτό, συνέχισε, οφείλεται στο ότι «έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια και θα πρέπει να γίνουν διάφορα για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει με αξιώσεις», αλλά και στο γεγονός ότι «οι πάντες εργάζονται για να σώσουν ό,τι σώζεται για το 2020» με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις για το 2021 να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Επιπλέον, ο κ. Περδίος ανακοίνωσε ότι σε αντικατάσταση των τουριστικών εκθέσεων, προγραμματίζονται τις επόμενες εβδομάδες, τηλεδιασκέψεις μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών και την ιδιοκτήτρια των αεροδρομίων Hermes για να συζητήσουμε με όλες τις αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονταν με την Κύπρο αλλά και με νέες αεροπορικές εταιρείες.
Ανέφερε επίσης ότι εκείνο που έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υφυπουργείου» είναι σωστός και το μόνο που αλλάζει είναι πολλά από εκείνα που εντάξαμε στον πλάνο δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού πρέπει να τα επισπεύσουμε και άλλο».
Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής του πλάνου δράσεως έτσι ώστε να γίνουν όσα μπορούμε κατά την επόμενη διετία.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι «η φετινή χρονιά απέδειξε ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη σημασία και στον μεμονωμένο τουρισμό», προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τους οργανωτές ταξιδίων λόγω του ότι είμαστε ένας νησί, αλλά «πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερη σημασία στον μεμονωμένο τουρισμό για να βελτιώσουμε το προϊόν της χώρας».
«Ελπίζω ότι ολόκληρη η Κύπρος θα αγκαλιάσει αυτό το πρόζεκτ», σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι θα εκμεταλλευτούμε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έλαβε και θα λάβει «πολλά χρήματα από αυτό το σχέδιο» με στόχο την ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων στα ορεινά αλλά και την αναβάθμιση και διαφοροποίηση της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που υπάρχει τόσο σε σχέση με το εμβόλιο και κατά πόσον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι βασικές τουριστικές αγορές της Κύπρου μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021 όσο και σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν τα κράτη λόγω της πανδημίας.
Επίσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε αύξηση στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του Υφυπουργείου κατά 500% κάτι που δείχνει, όπως είπε, ότι υπήρχε η διάθεση για ταξίδι.
Ανέφερε ότι αν αυτό δεν μεταφράστηκε σε ταξίδι, οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως είναι το γεγονός ότι κάποιες χώρες άνοιξαν τα σύνορα τους χωρίς τεστ και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να κλείσουν και ότι άλλαξε η κατηγοριοποίηση ορισμένων χωρών.
Ανέφερε ότι ο στόχος για το 2020 αναθεωρήθηκε από το 30% στο 20% λόγω της αλλαγής κατηγοριών για διάφορες χώρες.
Ο κ. Περδίος είπε ότι υλοποιήθηκε ως ως επί το πλείστον το έκτακτο πλάνο του Υφυπουργείου για το 2020.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι ο Υφυπουργός αναπροσάρμοσε τον στόχο του 2020, από 30%, στο 20% των τουριστικών αφίξεων σε σύγκριση με το 2019, που είναι περίπου και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Ανέφερε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δεν αναμένεται η ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος να γίνει το 2021 και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια περίοδος 2 με 3 χρόνων μέχρι να καταφέρει να ανακάμψει πλήρως το τουριστικό προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει τεράστια σημασία να τονιστεί η εκτίμηση του Υφυπουργού σε σχέση με τα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης προς την τουριστική βιομηχανία και ο χρόνος, ο οποίος προσφέρεται μέσα από αυτά που συμβαίνουν, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθεί ούτως ώστε να υλοποιηθούν και να ενισχυθούν όλα τα προγράμματα που εμπεριέχονται μέσα στην εθνική στρατηγική για τον τουρισμό».
Ανέφερε ότι χρειάζεται με ακόμη πιο γρήγορες διαδικασίες να αλλάξει το τουριστικό προϊόν μέσα στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.
Πρόσθεσε ότι ο Υφυπουργός ήταν αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αλλά υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, όπως είπε, αφού κανένας δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες ούτε και μπορεί να προγραμματίσει την επόμενη τουριστική περίοδο.
Εξάλλου, σε δηλώσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στην τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας το ΑΚΕΛ προσπάθησε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα στις 19 Μάϊου του 2020 την δέσμη εισηγήσεων του για την αντιμετώπιση της κατάστασης που αφορούσε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη η οποία δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υφυπουργό Τουρισμού.
Ανέφερε ότι η εισήγηση του ΑΚΕΛ «βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 με την προστασία της υγείας των πολιτών από την μεταφορά του ιού στην χώρα από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό».
Ο κ. Κώστα είπε ότι «η τραγική κατάσταση της τουριστικής βιομηχανίας σήμερα αποδεικνύει ότι η διαχείριση της κρίσης από μέρους της Κυβέρνησης ήταν αποτυχημένη» και πρόσθεσε ότι «δεν κατάφερε η Κυβέρνηση να προωθήσει την εικόνα του ασφαλούς τουρισμού όπως έκανε η Ελλάδα την οποία προτίμησαν οι Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι μας αγνόησαν ως τουριστικό προορισμό φέτος παρά το ότι η Γερμανία είναι στον κατάλογο Α΄».
«Ενώ με τις θυσίες του λαού μας καταφέραμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα είχαμε πριν μερικές εβδομάδες έξαρση της πανδημίας με δεκάδες κρούσματα καθημερινά από φορείς του ιού τουρίστες και Κύπριους που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές λόγω των ανεπαρκών ελέγχων στα αεροδρόμια αλλά και σε σκάφη που φθάνουν στις μαρίνες», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικά κίνητρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού τη στιγμή, όπως είπε, «που ενώ οι Κύπριοι ήθελαν να κάνουν διακοπές στην χώρα τους».
Ο κ. Κώστα είπε ότι «παρά τις εκκλήσεις μας προς τους ξενοδόχους που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους να μειώσουν τις τιμές τους λόγω της κρίσης, οι τιμές δεν μειώθηκαν καθόλου, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων».
Ανέφερε επίσης ότι στον κ. Περδίο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για την κατάσταση η οποία πλήττει σοβαρά, όπως είπε, την οικονομία του τόπου με αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)