Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2021 μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας, επιστρέφει και πάλι πίσω στην μεγάλη οθόνη.
Οι διοργανωτές, το Θέατρο Ριάλτο και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας δούλεψαν σκληρά έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσουν οι προβολές από τις 16 Απριλίου μέχρι τις 24 Απριλίου, στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία, με φυσική παρουσία των θεατών .
To Lemesos Blog είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ένα από τα πρόσωπα της τριμελούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, τον ακαδημαϊκό δρα Κώστα Κωνσταντινίδη. Την ομάδα απαρτίζουν η σκηνοθέτιδα – παραγωγός Τώνια Μισιαλή και ο σκηνοθέτης – παραγωγός Μάριος Στυλιανού.
Ο δρα Κώστας Κωνσταντινίδης εξηγεί γιατί φέτος ήταν πιο αναγκαία από ποτέ η στήριξη της τέχνης του Κινηματογράφου, ποιος είναι ο βασικός στόχος του φεστιβάλ, τι άλλαξε στο χώρο της μεγάλης οθόνης και γιατί το κοινό αξίζει να παρευρεθεί στο φεστιβάλ ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στον κόσμο.
- Το δελτίο τύπου του 19ου Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2021 ξεκινάει με το γεγονός ότι επιστρέφετε στην μεγάλη οθόνη «με φυσική παρουσία, μετά από ένα χρόνο αισθητής απουσίας…» Τι ήταν για εσάς αυτός ο δύσκολος χρόνος της πανδημίας μέχρι τελικά να φτάσετε στην διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ;
Η αναβολή ή η ακύρωση της 19ης έκδοσης του φεστιβάλ δεν θεωρήθηκε ποτέ επιλογή και εργαστήκαμε με την αίσθηση του επείγοντος ούτως ώστε να υποστηρίξουμε την τέχνη του κινηματογράφου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η απόφασή μας να χρησιμοποιήσουμε εκ νέου την αφίσα που σχεδιάστηκε για την ακυρωθείσα 18η έκδοση, η οποία επικοινωνεί τον ορισμό του φεστιβάλ ως ένα γεγονός το οποίο ζωντανεύει με την συμμετοχή των καλεσμένων και των θεατών, είναι και ένα μήνυμα ελπίδας ότι η 20η επέτειος του φεστιβάλ το 2022 όχι μόνο θα συνεχίσει να τιμά και να υποστηρίζει την τέχνη του κινηματογράφου, αλλά θα επανέλθει με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ με φυσική παρουσία και δυναμικό κάλεσμα διαπολιτισμικής ανταλλαγής και διάλογου με αφορμή τη θέαση των ταινιών στον φυσικό τους χώρο, την κινηματογραφική αίθουσα. Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς του τρέχοντος έτους, το φεστιβάλ παραμένει πιστό στη δέσμευσή του να φέρει αξιόλογα κινηματογραφικά έργα πιο κοντά στο κοινό της Κύπρου, καθώς και να προωθήσει την ισότητα και την ποικιλομορφία.
- Αναφέρετε επίσης ότι θέλετε να μέσα από το πρόγραμμα πέραν των 20 ταινιών μυθοπλασίας να αποτυπώσετε το πνεύμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Τι είναι ο ανεξάρτητος Κινηματογράφος και γιατί πρέπει να τον αναδείξουμε;
Βασικός στόχος ενός διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου είναι η προβολή ταινιών τέχνης οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα αφηγηματικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τα οποία διαφέρουν από τις κυρίαρχες τάσεις και την μορφή επικοινωνίας που προσφέρει ο κινηματογράφος ψυχαγωγίας που προβάλλεται συνήθως στις εμπορικές αίθουσες. Οι σινεφίλ ή θεατές που επιθυμούν να ανακαλύψουν νέες κινηματογραφικές τάσεις αλλά και το έργο σκηνοθετών που προέρχονται από εθνικές κινηματογραφικές βιομηχανίες ή από ένα ανεξάρτητο κίνημα και όχι από κυρίαρχα κέντρα παραγωγής ταινιών όπως το Χόλυγουντ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό μέσω των φεστιβάλ. Τα στοιχεία που ανέκαθεν χαρακτηρίζoυν όλα τα τμήματα του φεστιβάλ είναι αυτά της «ανακάλυψης» και της διάθεσης για κοινωνικό προβληματισμό. Οι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε ιδέες, τόπους, συμπεριφορές. Να ανακαλύψουμε εκ νέου γνώριμες λέξεις – όπως «ανατρεπτικό», «επαναστατικό» και «ευφάνταστο». Επομένως τα φεστιβάλ δημιουργούν σημεία επαφής, προτείνουν τάσεις και ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο.
- Πριν την πανδημία είχαμε διαβάσει για τα μεγαλεπήβολα σχέδια για προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Κύπρο. Με την δικές μας παραγωγές τι συμβαίνει; Υπάρχει πεδίο δημιουργίας με την στήριξη της πολιτείας;
Το εγχείρημα της προσέλκυσης ξένων παραγωγών είναι νέο και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός με άλλα κράτη τα οποία διαθέτουν υποδομές και περισσότερη εμπειρία, θα πρέπει όμως να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι, οι δομές, και οι διαδικασίες προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια αυτού του εγχειρήματος όχι μόνο ως μορφή place branding αλλά και ως τομέας αξιοκρατικής και δημιουργικής δραστηριοποίησης των επαγγελματιών του χώρου. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες παραγωγές είναι οι περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης. Το τμήμα κινηματογράφου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου με στόχο την προώθηση των κυπριακών ταινιών αλλά και αυτών που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης ούτως ώστε να εξασφαλισθεί περαιτέρω χρηματοδότηση αλλά και προβολή των ταινιών εντός και εκτός του φεστιβαλικού κυκλώματος. Για να συνεχισθούν οι πρόσφατες διακρίσεις των κυπριακών ταινιών και η κινητικότητα που υπάρχει τώρα σε επίπεδο συνεργασιών, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους υποσχόμενους αλλά και έμπειρους δημιουργούς να δικτυωθούν στο πλαίσιο τέτοιων διοργανώσεων που επικεντρώνονται στο επιχειρηματικό κομμάτι του κινηματογράφου με περαιτέρω στήριξη από το κράτος. Η φεστιβαλική ταινία είναι ένα πολιτιστικό προϊόν το οποίο για να προβληθεί εκτός εθνικών ορίων θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες και συνεργασίες με παραγωγούς, δημιουργούς, διανομείς από άλλα κράτη. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν κόστος και εφόσον τα φεστιβάλ ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο, όταν προβάλλονται κυπριακές ταινίες στο εξωτερικό ανοίγεται την ίδια στιγμή και ένα παράθυρο στην Κύπρο, επομένως η πολιτεία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η οικονομική στήριξη του εγχώριου κινηματογράφου σημαίνει καλύτερη εκπροσώπηση της, συμβολή σε διεθνή κέντρα πολιτισμού, αλλά παράλληλα και προώθηση άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δίδεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να εκφράζονται μέσω της τέχνης που έχουν σπουδάσει και να αναπτύσσουν συνεχώς τις γνώσεις τους μέσω σεμιναρίων που διεξάγονται σε αυτά τα φεστιβάλ ή της ανταλλαγής απόψεων με συνεργάτες που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία και γνώση. Οι Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, προς ενίσχυση των προαναφερθέντων επισημάνσεων, έχουν δημιουργήσει το Dot.on.the.map Industry Days του οποίου ηγείται η Δανάη Στυλιανού και λειτουργεί από πέρυσι ως πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
- Μια πιο γενική ερώτηση, ως άνθρωποι που ασχολείστε με τον κινηματογράφο θεωρείτε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες που καθήλωσαν και καθηλώνουν τους πολίτες παγκοσμίως εν καιρώ πανδημίας κερδίζουν έδαφος απέναντι στις Κινηματογραφικές Αίθουσες ή αυτό είναι κάτι που παροδικά θα περάσει με την επιστροφή στην κανονική ζωή;
Ο φυσικός χώρος προβολής μιας κινηματογραφικής ταινίας είναι η κινηματογραφική αίθουσα, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά blockbusters βρίσκονται στην αναμονή διότι δεν είναι το ίδιο να βλέπεις ένα κινηματογραφικό υπερθέαμα το οποίο αρχικά προορίζεται για τη μεγάλη οθόνη σε μια μικρότερη.
- Τέλος, η τεχνολογία συμβάλει στο να γίνονται πιο πλούσιες οι ταινίες σε εφέ, ήχους κτλ ή χάνεται η μαγεία της τέχνης του Κινηματογράφου;
Σίγουρα δεν χάνεται η μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου καθώς τα εφέ σε αρκετές περιπτώσεις και ειδικότερα στις περιπτώσεις των ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού είναι το συστατικό το οποίο σαγηνεύει μεγάλη μερίδα των θεατών. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές κινηματογραφικής τέχνης και στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ταινίας μαγεία είναι το πώς μια άμεση και ρεαλιστική ιστορία με χαρακτήρες καθημερινούς ανθρώπους μπορεί να γίνει, με πενιχρά μέσα, το ίδιο συναρπαστική, περιπετειώδης και μυστήρια με μια ιστορία εξωπραγματική.
Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021
Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία
Από 16 μέχρι 24 Απριλίου 2021
Πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ
Εισιτήρια ΕΔΩ