Αρχική Τελευταία Νέα Ελ. Υπηρεσία: Πύργος στη Λεμεσό διαθέτει 26 ορόφους πέραν του επιτρεπόμενου

Ελ. Υπηρεσία: Πύργος στη Λεμεσό διαθέτει 26 ορόφους πέραν του επιτρεπόμενου

Ειδική έκθεση δημοσιοποίησε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε με επιστολή, ημερ. 16.10.2017, από τον τότε Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, η οποία αφορούσε αναφορά σε παράπονο από ανώνυμο πολίτη, το οποίο υποβλήθηκε και στην Υπηρεσίακαι έκανε λόγο «για χαριστικές παράνομες παρεκκλίσεις για κτήριο στη Λεμεσό και για πολιτική κάλυψη από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

To κτήριο αφορά σε πολυώροφη ανάπτυξη οικιστικών διαμερισμάτων, καταστημάτων και διευκολύνσεων αναψυχής/ψυχαγωγίας, εντός πέντε τεμαχίων στην παραλιακή λεωφόρο Α, στον Δήμο Α, που εμπίπτει εντός των ορίων του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού (ΤΣΛ). Τα τεμάχια αγοράστηκαν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία το 2007 σε τιμή €20 εκ περίπου.

Η εταιρεία το 2009 υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) για έκδοση πολεοδομικής άδειας, η οποία χορηγήθηκε το 2011, με αρ. ΛΕΜ/Χ/2009 και αφορούσε σε ανέγερση κτηρίου 12 ορόφων. Ακολούθησε σειρά τροποποιητικών αδειών, με την ΛΕΜ/Χ/09/Δ να υποβάλλεται για έγκριση στις 2.10.2017, να χορηγείται στις 4.10.2017 και να αφορά σε κτήριο 29 ορόφων.

Τα κυριότερα ευρήματα της Ελεκτικής Υπηρεσίας είναι:

Σύμφωνα με το ΤΣΛ 2006, που ήταν σε ισχύ κατά τον χρόνο αγοράς, μέρος των τεμαχίων ανήκε σε Τουριστική Ζώνη Τ1β, με επιτρεπόμενη χρήση τον Τουρισμό και Οικιστική ανάπτυξη (με συντελεστή δόμησης (ΣΔ) για κατοικίες 0,45:1 και ανώτατο αρ. ορόφων 2) και μέρος σε Εμπορική Ζώνη Εβ, με χρήση βάσει του Άξονα Δραστηριοτήτων ΙV (με συντελεστές ανάπτυξης όπως της συνορεύουσας Τουριστικής Ζώνης που αναφέρονται προηγουμένως).

Το πολεοδομικό καθεστώς των τεμαχίων αρχικά αναβαθμίστηκε κατά την αναθεώρηση του ΤΣΛ το 2011, με την αναβάθμιση του ΣΔ στη Τουριστική Ζώνη Τ1β από 0,45:1 σε 0,60:1. Ακολούθως, κατά την οριστικοποίηση του ΤΣΛ το 2013, τα τεμάχια εντάχθηκαν στη
Τουριστική Ζώνη Τ1β1α, με αύξηση του ΣΔ από 0,60:1 σε 0,80:1 και η επιτρεπόμενη χρήση τους στην Εμπορική Ζώνη Εβ διευρύνθηκε, με τη τροποποίηση του Άξονα Δραστηριοτήτων από Κατηγορία IV σε Ι.

Η εταιρεία το 2009 υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) για έκδοση πολεοδομικής άδειας, η οποία χορηγήθηκε το 2011, με αρ. ΛΕΜ/Χ/2009 και αφορούσε σε ανέγερση κτηρίου 12 ορόφων. Ακολούθησε σειρά τροποποιητικών αδειών, με την ΛΕΜ/Χ/09/Δ να υποβάλλεται για έγκριση στις 2.10.2017, να χορηγείται στις 4.10.2017 και να αφορά σε κτήριο 29 ορόφων, όπως παρουσιάζεται αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα:

elegktiki.jpg

Στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εντοπίζεται ότι, κατόπιν ένστασης, τα πέντε τεμάχια της εταιρείας πλέον ενός ενδιάμεσου, εντάχθηκαν σε ζώνη με αύξηση του ΣΔ από 0,60:1 σε 0,80:1, ευεργετώντας αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες
τους.

Την ίδια ώρα αναφέρεται πως  γ συμμετοχή του Δημάρχου της Τοπικής Αρχής ως μέλος του Κοινού Συμβουλίου και ως μέλος της ΕΜΕ κρίνεται ως μη ενδεδειγμένη.

Διαδικασίες εξπρές για εξυπηρέτηση των αιτητών

Όσον αφορά την αίτηση των αδειών, στην Έκθεση καταγράφεται πως  οι άδειες ΛΕΜ/Χ/2009/Α ημερ. 26.11.2015 και ΛΕΜ/Χ/2009/Δ ημερ. 4.10.2017 εκδόθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς ικανοποίηση αιτημάτων των αιτητών.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται πως από την αύξηση στο επιτρεπόμενο δομήσιμο εμβαδόν της ανάπτυξης προκύπτει προβλεπόμενο όφελος το οποίο κρίνεται υπερμέγεθες.
Η μεγάλη ελαστικότητα κατά την εφαρμογή της διακριτικής ευχέρειας που παρέχεται στον εκάστοτε Διευθυντή του ΤΠΟ, είχε ως αποτέλεσμα την ανέγερση κτηρίου κατά 26 ορόφους πέραν του επιτρεπόμενου, αναγράφεται στην Έκθεση.

Αδειοδότηση ψηλών κτηρίων 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εγείρει ερωτηματικά ως προς το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο στηρίχτηκε η Πολεοδομική Αρχή, για αποδοχή της χωροθέτησης ψηλού κτηρίου 29 ορόφων, εκτός των καθορισμένων περιοχών που προβλέπονται στο ΤΣΛ όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση κτηρίων μέχρι 13 ορόφους όπως και για τον τρόπο διασφάλισης της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, εφόσον δεν ζητήθηκε η ανάλογη υποβολή προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία προνοείται στην περίπτωση ψηλών κτηρίων εντός των καθορισμένων από το ΤΣΛ περιοχών.

Η μεγάλη ελαστικότητα κατά την εφαρμογή της διακριτικής ευχέρειας του Διευθυντή του ΤΠΟ, είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση ανέγερσης κτηρίου κατά 26 ορόφους πέραν του επιτρεπόμενου βάσειτ ου ΤΣΛ, τονίζεται στην Έκθεση.

Η έκδοση Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, για τη διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων για ψηλά κτήρια, που προνοείτο στο Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για Ανέγερση Ψηλών Κτηρίων που καθορίστηκε από το ΤΠΟ στις 25.4.2018, παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τη χορήγηση σημαντικού αριθμού αδειών για ψηλά κτήρια μέχρι σήμερα, λέει η Υπηρεσία.

Όπως προκύπτει από την υπό εξέταση αδειοδότηση, αλλά και από την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για ανέγερση ψηλών κτηρίων παγκύπρια, η Υπηρεσία συνέστησε όπως (α) η θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου για ψηλά κτήρια, θεωρηθεί ως προτεραιότητα από το ΤΠΟ και (β) καθοριστεί το όριο απόκλισης από τις πρόνοιες των Τοπικών Σχεδίων, κατά την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας από την Πολεοδομική Αρχή για σύσταση αύξησης ύψους/αριθμού ορόφων.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ