Τεράστιο νομικό κενό αναδείχθηκε μετά την ομόφωνη απόφαση του Εκλογοδικείου που οδηγεί σε αλαλούμ σε σχέση με την 56η έδρα της Βουλής, καθώς η αναζήτηση λύσης γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά. Το κενό αφορά την ανακήρυξη της Ελένης Θεοχάρους ως βουλευτίνας στην επαρχία Λεμεσού, την αποποίηση της έδρας προτού αυτή δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής και την ανακήρυξη του πρώτου επιλαχόντα της Αλληλεγγύης, Γεώργιου Παπαδόπουλου, ως βουλευτή. Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας πολιτικοί και νομικοί παράγοντες καλούνται να λύσουν τον συγκεκριμένο γόρδιο δεσμό χωρίς να υπάρχει νομοθετική υποστήριξη.
Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Γενικού Εισαγγελέα που καλείται να δώσει τη λύση στη βάση της οποίας ο Γενικός Εφορος Εκλογών θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την πλήρωση της έδρας. Τρία είναι τα σενάρια που προβληματίζουν:
>Πρώτο, να γίνει αναπληρωματική εκλογή. Μια ιδέα που στηρίζουν οι συνήγοροι του τέως βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη που κέρδισε την υπόθεση στο Εκλογοδικείο. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε παρέμβασή του στην κρατική τηλεόραση σημείωσε επί τούτου ότι δεν είναι διόλου βέβαιο κατά πόσο μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία αφού υπάρχει νομικό κενό, αν και την επικαλέστηκε ως μια επιλογή.
>Δεύτερο, να προωθηθεί τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας για να καλύπτεται και το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακήρυξης και της νενομισμένης διαβεβαίωσης. Ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να ισχύσει αναδρομικά μια τέτοια τροπολογία.
>Τρίτον, η Ελένη Θεοχάρους αποποιήθηκε την έδρα στην κυπριακή Βουλή και κράτησε την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διερευνάται κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία. Εγείρονται όμως νομικές ενστάσεις ότι από την ώρα που αποποιήθηκε την έδρα δεν μπορεί να της δοθεί πίσω και να ξαναγίνει η διαδικασία της αναπλήρωσης. Ούτε και μπορεί να δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής χωρίς να δηλώσει παραίτηση από την Ευρωβουλή. Αν δοθεί η έδρα στην Αλληλεγγύη με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ποιος θα αναδειχθεί βουλευτής είναι ένα ερώτημα που αναζητά απάντηση.
Όλα είναι «μύλος» χωρίς να βρίσκεται μια άκρη από την οποία να μπορούν νομικοί και πολιτικοί να πιαστούν για να πάνε στο επόμενο βήμα. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς η αναπλήρωση με τον Γιώργο Παπαδόπουλο έγινε με βάση γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας που δόθηκε στις 28 Μαΐου 2016. Σε αυτή στηρίχθηκε η απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογών που τότε ανακοίνωσε: Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με ημερομηνία 28 Μαΐου 2016, την έδρα της Ελένης Θεοχάρους στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταλαμβάνει το Κίνημα Αλληλεγγύη με την ανακήρυξη του επιλαχόντος υποψηφίου αντί αναπληρωματικής εκλογής. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές δόθηκε από την Υπηρεσία του η πλησιέστερη λύση με βάση την εφαρμογή του ισχύοντος αναλογικού συστήματος.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο νέος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αναμένεται σήμερα ή αύριο να γίνει μια σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για να αναζητούν οι απαντήσεις στον νομικό γρίφο που έχει προκύψει, εξαιτίας του νομικού κενού που υπάρχει.
Η απόφαση του Εκλογοδικείου δεν έχει να κάμει με την κατανομή των εδρών, αλλά με την ανακήρυξη του Γ. Παπαδόπουλου, εξού και νομικοί εγείρουν σωρεία ενστάσεων και ερωτημάτων. Μια μερίδα υποστηρίζει ότι η έδρα παραμένει στην Αλληλεγγύη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο να πάει η έδρα της Λεμεσού στην Ελένη Θεοχάρους, αυτή θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και η θέση της θα πρέπει να καλυφθεί από τον πρώτο επιλαχόντα του Δημοκρατικού Συναγερμού με τον οποίο εξελέγη στην Ευρωβουλή. Ο πρώτος επιλαχών είναι ο πανεπιστημιακός Σταύρος Ζένιος. Πάντως πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρουν ότι δεν μπορεί κάποιος ευρωβουλευτής να έχει διπλή ιδιότητα αλλά και πρέπει να ξεκαθαρίσει με την εκλογή του στο εθνικό Κοινοβούλιο ποια από τις δύο έδρες θα κρατήσει. Η κ. Θεοχάρους τόνισε χθες ότι με την εκλογική της επιτυχία στην κυπριακή Βουλή, τον Μάιο του 2016, της είχε υποδειχθεί ότι είχε στη διάθεσή της 15 ημέρες για να επιλέξει αν θα παραμείνει στην κυπριακή Βουλή ή θα συνεχίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επαφές Αλληλεγγύης με άλλα κόμματα
Σειρά επαφών με άλλα κόμματα ξεκινά από σήμερα το Κίνημα Αλληλεγγύη προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση και να δοθεί μια νομική θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας με αναδρομική ισχύ. Παράλληλα όμως θα αναμένουν και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ οι νομικοί τους σύμβουλοι μελετούν τα επόμενα βήματα. Πάντως Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ έσπευσαν να στηρίξουν την Αλληλεγγύη και σε περίπτωση αναπληρωματικής εκλογής δεν θα κατέλθουν με υποψήφιο αλλά θα υπερψηφίσουν τον εκλεκτό της Αλληλεγγύης.
Αναπληρωματικές εκλογές με Λαδά και Τουλούρα
Η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται η ανακήρυξη βουλευτή, δεν είναι η πρώτη περίπτωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των πρώτων χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία οι κενωθείσες για διάφορους λόγους βουλευτικές έδρες, παρέμεναν κενές μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής. Ενδεικτικά στην πρώτη Βουλή του 1960, η οποία αποτελείτο από 35 βουλευτές, είχαμε δύο περιπτώσεις, μία παραίτησης βουλευτή και μία παύσης βουλευτή. Και στις δύο περιπτώσεις, η έδρα έμεινε κενή. Στη δεύτερη Βουλή, είχαμε ακόμα μία περίπτωση με την υπουργοποίηση βουλευτή, η θέση του οποίου και πάλι έμεινε κενή.
?Τον Οκτώβριο του 1977 είχαμε την πρώτη αναπληρωματική εκλογή βουλευτή. Μετά τον θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, τον Αύγουστο του 1977, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πλήρωση της κενωθείσας βουλευτικής έδρας διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή στις 16 Οκτωβρίου 1977. Εξελέγη ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ Γεώργιος Λαδάς (φωτο), τον οποίο υποστήριξε και το ΑΚΕΛ.
Υποψήφιος ήταν επίσης και ο Γιαννάκης Μάτσης από το ΔΗΣΥ. Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ήταν τα εξής: Σε σύνολο 105.391 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν οι 71.476, δηλ. 67,80%. Έλαβαν: Γεώργιος Λαδάς (ΔΗ.ΚΟ.) 45.436 – 64,30% και Ιωάννης Μάτσης (ΔΗ.ΣΥ.) 25.225 – 35,70%.
?Τον Αύγουστο του 1982 πραγματοποιήθηκε και πάλι αναπληρωματική εκλογή, αυτήν τη φορά για την εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου. Μετά τον θάνατο του βουλευτή Αμμοχώστου Κώστα Χατζηκακού του ΔΗΣΥ, διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή στις 22 Αυγούστου 1982. Εξελέγη ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Τουλούρας, τον οποίο υποστήριξε και το ΑΚΕΛ. Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ήταν τα εξής. Σε σύνολο 59.814 ψηφοφόρων, ψήφισαν οι 56.172. Έλαβαν: Ζαχαρίας Τουλούρας (ΔΗ.ΚΟ.) 29.687 – 54,53%, Δημητράκης Παντελίδης (ΔΗΣΥ) 21.687 – 39,83% και Δημήτρης Ηλιάδης (Σ.Κ. ΕΔΕΚ) 3.068 – 5,64%.
Μετά το 1985 εφαρμόστηκε η νέα νομοθεσία με βάση την οποία ισχύει η αρχή της αναλογικότητας. Σε περίπτωση που κενούται μια έδρα την καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του ιδίου εκλογικού συνασπισμού. Κι αυτό έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις.
Πηγή: Philenews