Αρχική Τελευταία Νέα Τον Σεπτέμβρη η 3η δόση εμβολίου στην Κύπρο αν δώσει το πράσινο...

Τον Σεπτέμβρη η 3η δόση εμβολίου στην Κύπρο αν δώσει το πράσινο φως ο ΕΜΑ

Αναμένεται εντός της ημέρας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η απόφαση θα ανακοινωθεί το απόγευμα και στη συνέχεια -σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ- θα υποβληθούν εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Εξάλλου, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, καθώς επίσης η Διαχειριστική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, προωθούν διάφορα σενάρια σε σχέση με τον τρόπο που θα είναι αποτελεσματική η υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Αρχές Σεπτεμβρίου η χορήγηση της τρίτης δόσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προτεραιότητα στη χορήγηση της τρίτης δόσης θα δοθεί στους ηλικιωμένους, σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ, η χορήγηση της τρίτης δόσης θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTech και Moderna, ενώ σημειώνεται πως η χορήγηση τρίτης δόσης δεν αφορά στον γενικό πληθυσμό, αλλά τις συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν προαναφερθεί.

Πρώτα οι οίκοι ευγηρίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τους οίκους ευγηρίας.

Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στους οίκους ευγηρίας ή άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων θα γίνεται, όπως τον περασμένο Ιανουάριο, με κινητές μονάδες, στελεχωμένες από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Ετοιμάζεται επί χάρτου ο τρόπος

Εν αναμονή της απόφασης, το ΚΥΠΕ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Όλγα Καλακούτα, η οποία ανέφερε ότι η Διαχειριστική Ομάδα για τους εμβολιασμούς ετοιμάζει επί χάρτου τον τρόπο, με το οποίο θα μπορέσει αποτελεσματικά να υλοποιήσει την απόφαση για χορήγησης της τρίτης δόσης, ανάλογα και με τη σημερινή απόφαση του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τάσσεται κατά της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, παρότι χώρες όπως οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό όλων των πολιτών με τρίτη δόση.

Στο μεταξύ, χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης σε εμβολιασμένους.

Πηγή: ΚΥΠΕ